oblicz pole powierzchni
kook21: oblicz pole powierzchni obszaru zawartego pomiędzy
y= x
2 − 2x
y = 3x
ktoś się orientuje ? wiem, że trzeba tu użyć całki oznaczonej i w tym tkwi problem
15 wrz 16:33
Grześ: liczysz miejsca przeciecia:
x2−2x=3x
x2−5x=0
x=0 lub x=5
Czyli:
5
∫ −x2+5x dx =......
0
15 wrz 16:47
kook21: a nie x2 − 5x ?
przepraszam ze zadaję głupie pytania ale całki to nie moja mocna strona
15 wrz 17:20
gwiazda: Wiesz można tak i tak , ale wtedy jedno pole wychodzi ujemne i on dobrze napisał podstaw do
wzoru i wylicz
15 wrz 17:22
kook21: no mam −x2 |5,0 + 5x |5,0 co dalej ?
15 wrz 17:42
gwiazda: Źle ,
| | 1 | | 5 | |
∫−x2+5x dx=− |
| x3+ |
| x2 |
| | 3 | | 2 | |
Teraz podstawiasz do całki do 5 i 0 reszta chyba wiadomo
15 wrz 17:48
kook21: wyszło mi 20 i 5/6 dobrze ?
15 wrz 17:53
gwiazda: Dobrze
15 wrz 17:54
kook21: super ! dzięki bardzo

znasz się może też na równaniach różniczkowych ?
15 wrz 17:55
gwiazda: Hehe jeszcze nie

będę mieć pewnie
15 wrz 17:57