Wyznacz wszystkie wartości parametru p, dla których równanie |x-2| + |x+3| = p m
przemo: Wyznacz wszystkie wartości parametru p, dla których równanie |x−2| + |x+3| = p ma dokładnie dwa
rozwiązania.
15 wrz 15:28
think:

najlepiej narysować sobie wykres funkcji
f(x) = |x − 2| + |x + 3|
odczytujesz z wykresu dla jakich y−ków prosta równoległa do osi ox przecina wykres tylko w
dwóch punktach....
15 wrz 15:35
przemo: a sposób z liczeniem jaki?
15 wrz 15:38
think:

rozbijasz na przypadki
1
o x∊ (−
∞, −3>
2
o x∊ (−3, 2>
3
o x∊(2,
∞)
oczywiście odpowiednio opuszczasz wartość bezwzględną i liczysz tam gdzie wyjdzie stała będzie
nieskończenie wiele rozwiązań, tylko tam gdzie będą wychodziły proste to w dodatku muszą być w
odpowiednim kierunku, żeby były dwa rozwiązania.
Rysunek przedstawia przypadek gdyby w rozwiązaniu były proste w nieodpowiednim kierunku
15 wrz 15:51