matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 10.9.2015
Zadania
Odp.
0
111:
Obliczyć pole ograniczone krzywymi y=
√
x
, y=−x
2
−4x, y=4, y=x+4 ∫
0
−1
(x+4−(−x
2
−4x))dx + ∫
0
16
(4−
√
x
)dx
2
truskawka:
Wyznacz wzór ogólny ciągu a
n
, którego suma n początkowych wyrazów wyraża się wzorem: S
n
= 4(2n−1)
2
MONIKA:
Zadanie 3 Graniastosłup prawidłowy sześciokątny ma wysokość równą 16 cm. A krawędź podstawy
3
MONIKA:
Zadanie 2 W graniastosłupie prawidłowym czterokątnym stosunek pola powierzchni całkowitej do
3
Dejwid:
12
x
−8*3
x
>24
x
−8*6
x
10
Robson95:
Witam. mam pewien problem z zdaniem z modułem, nie wiem czy ja coś źle robię czy w odpowiedziach jest błąd, zatem pytam:
9
MONIKA:
Zadanie 1 Przekątna podstawy graniastosłupa prawidłowego czterokątnego ma długość 6 pierwiastek z
8
Nar:
1) Ile jest liczb trzycyfrowych i podzielnych przez 35? 2) Ile jest liczb trzycyfrowych, które nie są podzielne przez 21?
14
Karolina:
Ciąg an jest skonczony. Zbadaj monotonicznosc tego ciagu, jeśli:
8
Tennison:
Proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie: a)
√
3x
2
+ 2x − 1
≥ 2x (odp: x∊(−
∞
, −1> ∪{1}
3
cał:
Prosiłbym o rozpisanie mi liczenia tej prostej całki, naczytałem się teorii, ale jakieś błędy mam jak siadam sam do zadanek, potrzebuję zobaczyć jakiś przykład:
2
Qwerty:
czy to zadanko jest dobrze w 100% rozwiązane? odpowiedź dobra, to wiem, ale rozwiązuje je samodzielnie i chciałbym wiedzieć, czy wszystkie
12
truskawka:
Udowodnij, że wszystkie wyrazy tego ciągu wyrażają się liczbami naturalnymi:
1
sadffd:
f:R−> R a) f(x)+ |x+3| + x−1 b) f(x)= |x−1| − |x+1| + 1
6
Maryla27:
Wiedząc, że A={1,2,3,6}, wskaż (o ile to możliwe) taki zbiór B, że zbiory A\B i B\A są zbiorami dwuelementowymi.
1
agacior:
Narysuj wykres funkcji f określonej wzorem: f(x)=x
2
−
3
2
x−1, A=<−
1
2
;2>
2
LITtech:
Dla jakich wartości parametru m równanie 1+log
1
/{3}x = m ma pierwiastek mniejszy od 1
21
Aga1.:
Prosta AD jest prostopadła do prostej AB (czyli jej równanie jest potrzebne) i przechodzi przez punktA
2
jndfj:
:::rysunek::: 1.Wyznacz wszystkie ułamki o mianowniku 17 i liczniku bedącym liczba naturalna większe od 7/11
1
Natalia:
Rozłóż na czynniki pierwsze: 36x
4
− (4−3x
2
)
2
= (6x
2
)
2
− (4−3x
2
)
2
1
ogólniak1234:
Z talii 52 kart losujemy 7 kart. Niech A oznacza zdarzenie − wylosowaliśmy 4 asy, B − wylosowaliśmy 2 damy, C − wylosowaliśmy co najwyżej 3 trefle. Wyznacz liczbę zdarzeń
9
Mimi:
Rozwiąż równanie. Help
12
kikiriki:
Ile jest wszystkich różnych liczb czterocyfrowych o różnych cyfrach większych od 8642.
2
kirgo661:
Jeżeli dla pewnych dodatnich liczb P,a,b,h zachodzi równość P=
a+b
2
*h to liczba a jest równa:
6
ritiki:
a) f(x)+ |x+3| + x−1 b) f(x)= |x−1| − |x+1| + 1
2
Etna:
log
3
3
2
+3
4
3
Ma wyjść 2
8
9
5
pB:
Wykaż, że wyrażenie
1
a+1
2a+1
4a−2
1
(
+
:
) *
−
2−4a
8a
3
−1
4a
2
+2a+1
2a+1
(2a+1)
2
Ma stałą wartość
1
maciek:
∫|arctgx|dx jest to całka riemanna od −3
(
1/2) z kreska na górze do 1 ktos ma na to pomysł?
11
James:
Wyznacz ekstrema funkcji f(x)= −x
3
+3x+2
3
karoo:
Dwa z boków równoległoboku zawierają się w prostych x−2y=0 oraz 2x−y+3=0, a jego przekątna leży na prostej x+4y−12=0. Oblicz współrzędne wierzchołków i pole tego równoległoboku.
2
kirgo661:
rozłóż na czynniki liniowe wyrażenie 5x
3
+10x
2
+5x to znaczy: zapisz wyrażenie w postaci iloczynu trzech czynników postaci ax+b gdzie a oraz b są liczbami
6
paweł:
Wykaż, że suma sześcianów dwóch rożnych liczb dodatnich jest większa od iloczynu ich sumy i iloczynu.
21
Marta:
Oblicz granicę funkcji
2
emila:
Boki trójkąta zawierają się w prostych: 3x−y−12= 0, 2x+y−3−=0 i x+y−4=0. Oblicz współrzędne wierzchołków i pole tego trójkąta.
11
Qwerty:
witam, jak zacząć rozwiązywać to zadanko? wykaż, że a
2
+b
2
+c
2
+d
2
+2(ab−cd) ≥ 0
16
Th3Kris:
Jak rozwiązać górę?
x
3
−2x
2
+4x−8
=
x
4
−16
5
Maciek:
Punkt A należy do okręgu stycznego do osi OY w punkcie B(0,2). Wyznacz równanie tego okręgu jeśli A(−2,−2). Jakieś podpowiedzi?
6
Natalia:
Podstawy trapezu równoramiennego mają długość 8 cm i 5 cm A wysokość trapezu wynosi 4cm. Pole trapezu do niego podobnego wynosi 130cm
2
. Oblicz stosunek obwodów trapezow podobnych.
12
Mateusz:
Dane są zbiory A={x:x ∊ R ∧ x ≥ −2}
7
angela:
Jakaś podpowiedź jak to rozwiązać? log
x
2
−x
(x+3) <1
1
Agata:
Oblicz pole trójkąta ograniczonego osiami układu współrzędnych oraz prostą tworzącą z osią x kąt α taki, że tgα = √3, i przechodzącą przez punkt A = (−2,3).
1
Ola:
Czy może ktoś wyjaśnić jaka różnica jest między zbiorem argumentów, który przyjmuje wartości dodatnie, a zbiorem dla których funkcja f przyjmuje wartości nieujemne?
1
Agata:
Oblicz pole trójkąta ograniczonego osiami układu współrzędnych oraz prostą tworzącą z osią x kąt α taki, że tgα = √3, i przechodzącą przez punkt A = (−2,3).
3
Agata:
6
paweł:
Wytłumaczenie zdania. Witam! Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć to zadanie :
http://zadane.pl/zadanie/8499450
. Chodzi mi o ten
2
pB:
Wiedząc, że a∊R, a>1
7
xyz:
Czy trójkąt o podanych bokach: pierwiastek 3 stopnia z trzech, pierwiastek 3 stopnia z 4 i pierwiastek 3 stopnia z 5 jest prostokątny, ostrokatny czy rozwartokatny?
5
Maja:
Cześć proszę o pomoc bo nie potrafię sobie poradzić z tym zadankiem
Znajdź ekstrema lokalne funkcji.
11
bimbam:
Jeśli mam całkę
1
Jol:
Teoria
2
Vine:
x
2
+1
3
√
x
2
Jak policzyć taką całkę?
1
potrzebuje pomocy:
mam przedstawić w postaci a
m
, gdzie m jest liczbą całkowitą a) 0,125
3
* 32
−
2
1
Humaniści_Górą :
Liczbę 51 przedstaw w postaci sumy dwóch liczb tak, aby suma kwadratów tych liczb była najmniejsza.
2
Nju:
Jak na osi będzie to zaznaczone i dlaczego tak. Na czym polega różnica w odczytywaniu? x <= 3 lub x < 6
3
bimbam:
cześć mam całkę, ale nie rozumiem poniższego przekształcenia
2
LITtech:
dla jakich wartości parametru m równanie log2(x−4) = m ma pierwiastek mniejszy od 6
2
Kuba:
Wyznacz równania prostych przechodzących przez punkt A(−2;1) stycznych do okręgu x
2
+y
2
=1
0
onaa:
1
(
3
√
3
)
x
=3 do potęgi
2x+1
1
Dawid:
6x +7y=8 7x+9y=5
12
kika:
zmiana postaci kierunkowej prostej na krawędziową:
4
Humaniści_Górą :
Schronisko młodzieżowe ma 40 pokoi, a wynajęcie pokoju kosztuje 120 zł na dobę. Grupy rezerwujące więcej niz 20 pokoi uzyskują zniżkę −za pierwsze 20 pokoi płacą stałą
32
Ana:
Liczba sposobów, w jaki można rozmieścić: a) 5 ponumerowanych kul w 2 identycznych pudełkach, tak, aby żadne nie zostało puste
12
Janusz:
Dana jest funkcja f wzorem f(x)=x
3
*cos(3x) Wyznasz f'(0)
11
Madzia:
Mam sprawdzić czy dana funkcja jest parzysta czy nieparzysta: (sin(x)+cos(x))
2
oraz (cos(x)−sin(x))
2
5
Jol:
Wyznacz wartosc parametru k dla którego układ równan liniowych ma niezerowe rozwiązania i wyznacz je
5
kika:
potrzebuje pomocy ze statystyki.. Średnie koszty materiałowe (X) przy produkcji pewnego wyrobu w 17 losowo wybranych zakładach wynoszą 550 PLN. Zakładając że X ma rozkład N(m,160) na
5
Kar:
Proszę was o pomoc, nie wiem nawet jak rozpocząć te zadanie co w nim po kolei robić, wiem jedynie jak wyglada ten obszar,że jest to okrąg o promieniu 1 nic wiecej.
4
kamil:
Podaj kombinatoryczną interpretację wzoru i uzasadnij jego prawdziwość:
0
kiler i hwdtele:
W miejsce ? podaj konkretne wartości jeżeli wiadomo że:
30
Aaa:
Na ile sposobów mozna porzielic 6 osob na dwie niepuste grupy?
2
o.m.student:
Zbadaj monotoniczność funkcji
4
kaja:
∫1/(cosx
4
*sinx) cóż z tym począć robie sobie podstawienie za cos ale zacinam się przy całce 1/(t
4
+t
2
) :<
5
sa:
Wytłumaczy mi ktoś skąd wziąć granice do tej całki? Polecenie: oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi, całka niewłaściwa
2
paweł:
Wyznacz wszystkie pary liczb x,y spełniających równanie 2x(x+y+1)+y
2
+1=0 Nie wiem jak doprowadzić do iloczynu.