całki
bimbam: Jeśli mam całkę
i podstawiam (t−1) do licznika i go odpowiednio przekształcam, by mieć tą samą wartość
to ogólne uzasadnienie jest takie, że

... chce się pozbyć kwadratu z licznika, bo nigdy nie
przekształcę pochodnej licznika tak, żeby była równa mianownikowi
| | f`(x) | |
i żeby móc zastosować wzór ∫ |
| dx = ... |
| | f(x) | |
Chciałbym wiedzieć dlaczego tak to trzeba liczyć.
10 wrz 18:06
Nuti: Nie trzeba, równie dobrze możesz podzielić wielomian z licznika przez wielomian z mianownika,
ale tak jak piszesz jest i krócej, i prościej.
10 wrz 18:09
Mila:
Podziel licznik przez mianownik, otrzymasz proste całki.
10 wrz 18:10
bimbam: okej
10 wrz 18:11
bimbam: dzielę licznik przez mianownik, bo st. licznika > st. mianownika. Takie jest uzasadnienie tej
czynności
10 wrz 18:12
RJS:
Ja bym próbował tak ale można prościej ?
| | t2+t | | t(t+1) | |
−2∫ |
| dt=−2∫ |
| dt |p=t−1 dp=dt t=p+1| |
| | t−1 | | t−1 | |
| | (p+1)(p+2) | | p2+3p+2 | | dp | |
−2∫ |
| dp=−2∫ |
| dp=−2∫pdp−6∫dp−4∫ |
| |
| | p | | p | | p | |
=−p
2−6p−4ln|p|+C
10 wrz 18:21
bimbam: z tego co pamiętam z całek funkcji wymiernych, trzeba dzielić licznik przez mianownik dopóty,
dopóki st. wielomianu w liczniku jest większy niż st. wielomianu w mianowniku
10 wrz 18:25
RJS:
Podziel tak jak mówi Mila, dostaniesz to samo co ja otrzymałem (wynik).
10 wrz 18:25
bimbam: ... dopóki st. wielomianu w liczniku jest większy lub równy niż st. wielomianu w mianowniku
10 wrz 18:26
bimbam: podzieliłem. wynik wyszedł, tylko istotne jest "dlaczego" trzeba dzielić licznik przez
mianownik.
Nikt mi nie podpowie na kartkówce, więc chciałbym być pewny przyczyny − dlaczego tak a nie
inaczej.
10 wrz 18:28
RJS:
W celu obniżenia stopnia wielomianu w liczniku, no żebyś wtedy mógł policzyć pochodną
mianownika i zastosować podstawienie itp.
10 wrz 18:31
bimbam: dzięki za pomoc
10 wrz 18:37