Wykaż, że
pB: Wykaż, że wyrażenie
| | 1 | | a+1 | | 2a+1 | | 4a−2 | | 1 | |
( |
| + |
| : |
| ) * |
| − |
| |
| | 2−4a | | 8a3−1 | | 4a2+2a+1 | | 2a+1 | | (2a+1)2 | |
Ma stałą wartość
10 wrz 20:49
Janek191:
Trzeba to przekształcić do najprostrzej postaci
10 wrz 20:52
RJS:
Ale najpierw ustalić dziedzinę !
10 wrz 20:58
PW: Ja bym nie robił w takim zadaniu zasadniczego problemu z ustalaniem dziedziny. Można przyjąć,
że skoro autor napisał takie wyrażenie, to brał takie a, dla których ma ono sens.
10 wrz 21:03
RJS:
U mnie w szkole, za brak dziedziny były ucinane punkty.
10 wrz 21:04
pB: | | 1 | | a+1 | | 4a2+2a+1 | | (4a−2)2−1 | |
( |
| + |
| * |
| ) * |
| = |
| | 2−4a | | (2a−1)(4a2+2a+1) | | 2a+1 | | (2a+1)2 | |
| | 1 | | a+1 | | (4a−2)2−1 | |
( |
| + |
| ) * |
| = |
| | 2−4a | | 4a2−1 | | (2a+1)2 | |
Co mogę dalej zrobić?
10 wrz 21:09
Nuti: Coś tam nie tak. Za nawiasem wykonałeś najpierw odejmowanie (chyba nieprawidłowo rozszerzając
pierwszy ułamek), a powinieneś był najpierw wykonać mnożenie z wyrażeniem w nawiasie. Na końcu
odjąć ostatnie wyrażenie ułamkowe od całości.
11 wrz 15:35
Nuti: Otrzymałam wynik
ale liczyłam niestarannie, więc mogłam się pomylić.
11 wrz 15:43
Nuti: Jasne że się pomyliłam, wychodzi zero
11 wrz 15:52
ten44: Wykluczamy te a, dla których wyrażenie jest bez sensu. Dla wszystkich innych a wyrażenie = 0.
12 wrz 01:10
ten44: Skoro ktoś napisał, że kupi rower o 20 kołach, to miał na uwadze 20 przełożeń. Nie wiem
dlaczego zdziwiło to geniuszy z TVP1?
12 wrz 01:17
5-latek : Sa rowery tez trojkolowe i nie maja przerzutki
Skoro tak sie upieracie przy tej dziedzinie to prosze wyznaczyc z tego
Ile punktow tutaj utna ?
12 wrz 11:43