Graniastosłup prawidłowy sześciokątny
MONIKA: Zadanie 3
Graniastosłup prawidłowy sześciokątny ma wysokość równą 16 cm. A krawędź podstawy
ma 6 cm. Oblicz długość przekątnych graniastosłupa
10 wrz 22:57
Janek191:
h = 16 cm
a = 6 cm
więc
d = 2 r = 2 a = 12 cm
D
2 = d
2 + h
2 = 12
2 + 16
2 = 144 + 256 = 400
czyli
D =
√400 = 20
D = 20 cm
=========
| | a√3 | |
d1 = 2 h1 = 2 * |
| = a√3 = 6√3 |
| | 2 | |
D
12 = (d
1)
2 + h
2 = 36*3 + 256 = 364 = 4*91
czyli
D
1 = 2
√91
D
1 = 2
√91 cm
===============
10 wrz 23:18
Janek191:
10 wrz 23:28