wyznacz wszystkie pary liczb (x, y)
Qwerty: czy to zadanko jest dobrze w 100% rozwiązane?
odpowiedź dobra, to wiem, ale rozwiązuje je samodzielnie i chciałbym wiedzieć, czy wszystkie
działania wykonuję jak należy
i czy ewentualnie w jakiś inny sposób można to rozwiązać?

Wyznacz wszystkie pary liczb (x, y) spełniające równanie 2x(x+y+1)+y
2+1=0
2x(x+y+1)+y
2+1=0
2x
2+2xy+2x+y
2+1=0
2x
2+2xy+y
2+2x+1=0
x
2+2xy+y
2+x
2+2x+1=0
(x+y)
2+(x+1)
2=0
x+1=0
x=−1
(x+y)
2=0
−1+y=0
y=1
spr.
2*(−1)*(−1+1+1)+1
2+1=0
−2*1+1+1=2+2=0