Wykaż, że
paweł: Wykaż, że suma sześcianów dwóch rożnych liczb dodatnich jest większa od iloczynu ich sumy i
iloczynu.
Zapisałem to w ten sposób :
a3+b3 >(a+b)(a*b) z tego wyszedłem do
a3+b3−a2b−ab2>0 I w tym miejscu stoję.
10 wrz 20:15
Janek191:
a2*( a − b) + b2*( b − a) = a2*(a − b) − b2*(a − b) = ( a − b)*( a2 − b2) = ( a − b)2*(
a + b) > 0
10 wrz 20:19
RJS:
a3+b3>a2+ab+ab+b2
a3+b3>a2b+ab2
a3−a2b+b3−ab2>0
a2(a−b)+b2(b−a)>0
a2(a−b)−b2(a−b)>0
(a−b)(a2−b2)>0
(a−b)(a−b)(a+b)>0
(a−b)2(a+b)>0
Teraz komentarz dodaj sam.
10 wrz 20:20
Nuti: Ze wzoru na a4+b4
10 wrz 20:21
paweł: Ajaja ...
10 wrz 20:21
paweł: Dzięki
10 wrz 20:24
Nuti: Zapomnij o moim poście, pomyliłam się.
10 wrz 20:28