zbiory
Mateusz: Dane są zbiory
A={x:x ∊ R ∧ x ≥ −2}
B= {x:x ∊ R ⋀ x < 8}
zaznacz na osi liczbowej zbiór:
A − B
prosze o jakąś podpowiedź
10 wrz 19:20
Aga1.:

Weź nożyczki i odetnij zbiór B . Co Ci zostanie ze zbioru to jest A−B.
10 wrz 19:27
Janek191:

Raczej
A \ B = < 8; +
∞ )
10 wrz 19:28
J:

Teraz zanacz te liczby, które należą do zbioru A ( zielony ) i nie należą do B (czerwony
10 wrz 19:30
Mateusz: a w przypadku A ∪ B = (−∞, +∞) ?
10 wrz 19:39
J:
tak ... krócej : A U B = R
10 wrz 19:40
Mateusz: a jak na osi liczbowej zaznaczyć (−∞,−7) ∧ <2,9) ?
10 wrz 19:48
Mateusz: ?
10 wrz 19:58
J:
to część wspólna tych zbiorów
10 wrz 19:59
Janek191:
Zamiast ∧ powinno być ∩
10 wrz 20:00
J:
10 wrz 20:01
Mateusz: a mógłbyś to narysować abym lepiej zrozumiał?
10 wrz 20:01
Mateusz: dzięki wielkie
10 wrz 20:02