równość z wartością bezwzględną
Robson95: Witam. mam pewien problem z zdaniem z modułem, nie wiem czy ja coś źle robię czy w
odpowiedziach jest błąd, zatem pytam:
mamy obliczyć : |4−2x|+|−x+3|=5
wszystko ładnie obliczyłem
i wyszło:
1)dla x≥3
| | 2 | |
x= |
| co nie należy jednak do przedziału x≥3 |
| | 3 | |
2) dla 2≤x<3
x= −4 co nie należy do przedziału 2≤x<3
3) dla 2≤x
x=4 co nie należy do przedziału 2≤x
| | 2 | |
Zatem nie ma żadnych rozwiązań, a w odpowiedziach mam x= 4 oraz x= |
| |
| | 3 | |
Wytłumaczy ktoś w czym błąd? Z góry dzięki
10 wrz 22:39
Ajtek:
Sprawdź znaki przy opuszczaniu wartości bezwzględnych.
10 wrz 22:49
Godzio:
Z 1. wychodzi x = 4 (przelicz jeszcze raz)
Z 2. x = 6 ∉ <2,3)
Z 3. Po pierwsze x < 2 (a nie na odwrót)
I masz odp, szukaj u siebie błędów bo wszystko było źle ...
10 wrz 22:50
Ajtek:
Wpadł
Godzio fachura i pozamiatał.
Witaj [Z[Godzio]

.
10 wrz 22:52
Godzio: Hej
Ajtek
10 wrz 22:56
Robson95: hmm chyba coś źle opuszczam skoro mi nie wychodzi bo:
przypuśćmy dla x≥3
|4−2x|+|−x+3|=5
opuszczamy bez zmian gdyż żadna wartość nie wyjdzie nam ujemna
4−2x−x+3=5
−2x−x=5−3−4
−3x= −2
x=U{2}3{}
coś źle opuszczam?
10 wrz 23:14
Ajtek:
Dla x≥3 pierwsza wartość bezwzględna:
|4−2x|=|4−2*3|=|4−6|=...., zatem:
|4−2x|=−4+2x
10 wrz 23:18
Robson95: ooo racja, już rozumiem w czym błąd popełniam

dzięki!
10 wrz 23:20
RJS:
@Jakub Wgl czemu nie można na forum wygenerować wykresu z modułem ?
10 wrz 23:22
Ajtek:
Nie ma sprawy, sprawdź, czy dobrze wyjdzie, sam jestem ciekawy

.
10 wrz 23:22
Robson95: |4−2x|+|−x+3|=5
−4+2x+x−3=5
3x=12
x=4
Wyszło, dzięki jeszcze raz
10 wrz 23:25