parzystośc funkcji
Madzia: Mam sprawdzić czy dana funkcja jest parzysta czy nieparzysta: (sin(x)+cos(x))2 oraz
(cos(x)−sin(x))2
Wiem że warunkiem parzystości jest f(x)=f(−x) a nieparzystości f(−x)=−f(−x) lecz nie wiem
jednak jak się do tego odnieść i jak to sprawdzić.
Bardzo proszę o pomoc i z góry ślicznie dziękuję
Pozdrawiam
10 wrz 13:32
J:
1) [sin(−x) + cos(−x)]2 = [ −sinx + cosx]2 = sin2x −2sinxcosx + cos2x ≠ [sinx + cosx}2
10 wrz 13:42
Madzia: czyli jest to funkcja nieparzysta? czy to tez trzeba sprawdzic jeszcze?
10 wrz 13:49
J:
tzn ,że nie jest ani parzysta, ani nieparzysta
poza tym warunek nieparzystości jest inny : f(−x) = −f(x)
10 wrz 13:53
PW: Można też sobie ułatwić i przekształcić badaną funkcję (to nie jest zabronione):
f(x) =(sin(x)+cos(x))2 = sin2(x)+cos2(x) + 2sin(x)cos(x) = 1 + sin(2x)
i teraz pokazać (będzie szybciej), że ani parzysta, ani nieparzysta (sinus wprawdzie ma jedną z
tych własności, ale jedynka − stała − przeszkadza).
10 wrz 13:55
Madzia: [sin(−x) + cos(−x)]
2 = [ −sinx + cosx]
2 dlaczego tak
10 wrz 14:59
J:
bo: sin(−x) = − sinx oraz: cos(−x) = cosx
10 wrz 15:00
Madzia: i co z drugim przykladem? rozpisuje sobie na −cos2(−x)+2cos(−x)sin(−x)+sin2(−x) i jak ma to
interpretowac?
10 wrz 15:01
J:
[cos(−x) − sin(−x)]2 = [cos(x) + sin(x)]2 ] = sin2x + 2sinxcosx + cos2x
( cosx − sinx )2 = cos2x − 2sinxcosx + sin2x
... i wnioski
10 wrz 15:06
Madzia: ok a jak mam taki wynik to powinnam jeszcze sprawdzac czy moze ta funkcja byc nieparzysta czy
odrazu widac z tego?
10 wrz 15:13
J:
widać od razu,że: f(−x) ≠ − f(x) , czyli funkcja nie jest nieparzysta
10 wrz 15:15
Madzia: ok dziekuje za pomoc
10 wrz 15:29