Zliczanie - ile jest podzielnych liczb
Nar: 1) Ile jest liczb trzycyfrowych i podzielnych przez 35?
2) Ile jest liczb trzycyfrowych, które nie są podzielne przez 21?
3) Ile jest liczb trzycyfrowych podzielnych przez 35 lub 21?
| | 999 | | 99 | |
1) |A35| = podłoga (nie mam pojęcia jak to zapisać kodem) |
| − podłoga |
| = |
| | 35 | | 35 | |
28−2 =26
2) nie mam pojęcia (czy może szukać liczb podzielnych jednocześnie przez 3 i 7 a potem coś z
tym dalej)
| | 999 | | 99 | | 999 | |
3) |A21suma A35 | =podłoga |
| − podłoga |
| + podłoga |
| − |
| | 21 | | 21 | | 35 | |
| | 99 | | 999 | | 99 | |
podłoga |
| − (podłoga |
| − podłoga |
| )= 47 − 4 + 28 −2 − (1−0) = 68 |
| | 35 | | 35*21 | | 735 | |
dobrze jest to co mam? i jak 2?
10 wrz 22:23
henrys: b) znajdź ilość liczb trzycyfrowych podzielnych przez 21 i odejmij ją od wszystkich liczb
trzycyfrowych
10 wrz 22:42
Nar: ale 1) i 2) sa oki?
10 wrz 22:43
Nar: | | 999 | | 99 | |
czyli |A21| = podłoga |
| − podłoga |
| = 47 − 4 = 43 |
| | 21 | | 21 | |
900 − 43 = 857
?
10 wrz 22:46
henrys: w 3 masz błąd
3cyfr.podzielne przez 21 +3cyfr.podzielne przez 35 − 3cyfr.podzielne przez 21 i 35
21 35 nie są liczbami względnie pierwszymi NWW(21,35)=3*5*7=105
więc ile będzie liczb trzycyfrowych podzielnych przez 21 i 35?
10 wrz 22:54
Nar: | | 999 | | 99 | | 999 | |
czyli |A21 suma A35|= podłoga |
| − podłoga |
| + podłoga |
| − |
| | 21 | | 21 | | 35 | |
| | 99 | | 999 | | 99 | |
podłoga |
| − ( podłoga |
| − podłoga |
| ) |
| | 35 | | 105 | | 105 | |
= 47 − 4 + 28 − 2 − (9 − 0) = 60
teraz dobrze ?
10 wrz 23:01
henrys: | | 99 | |
no może być i tak  chociaż podłoga |
| to zero więc sobie można darować  |
| | 105 | |
10 wrz 23:03
Nar: Dzięki za pomoc i sprawdzenie
10 wrz 23:05
henrys: powodzenia
10 wrz 23:07