Funkcje trygonometryczne w układzie współrzędnych
Agata: Oblicz pole trójkąta ograniczonego osiami układu współrzędnych oraz prostą tworzącą z osią x
kąt α taki, że tgα = √3, i przechodzącą przez punkt A = (−2,3).
10 wrz 18:55
Janek191:

y =
√3 x + b oraz A = ( −2, 3)
3 = −2
√3 + b
b = 3 + 2
√3
y =
√3 x + 3 + 2
√3
=================
Dla x = 0 mamy y = 3 + 2
√3
Dla y = 0 mamy 0 =
√3 x + 3 + 2
√3 ⇒
√3 x = − 3 − 2
√3 / :
√3
x = −
√3 − 2
więc
K = ( 0, 3 + 2
√3 ) L = ( −
√3 − 2 ; 0 ) M = ( 0; 0)
Dokończ: )
10 wrz 19:04
Janek191:
Nie wiesz jak dokończyć ?
P = 0,5*I M L I * I K M I = 0,5* ( √3 + 2)*(3 + 2√3) = ...
10 wrz 19:10
Janek191:
?
10 wrz 19:15