Pomocy :))
Humaniści_Górą : Schronisko młodzieżowe ma 40 pokoi, a wynajęcie pokoju kosztuje 120 zł na dobę. Grupy
rezerwujące więcej niz 20 pokoi uzyskują zniżkę −za pierwsze 20 pokoi płacą stałą
cenę, a za każdy następny płacą 4 zł mniej.
Oblicz, dla jakiej liczby wynajętych pokoi schronisko osiągnie maksymalny przychód P.
Proszę o możliwie skrupulatne wytłumaczenie tego zadanka.
Aha, proszę zweryfikować czy mam racje czy się mylę: trzeba ułożyć wzór funkcji P
i obliczyć jego maksymalną wartość.
10 wrz 14:53
daras: dobrze i skrupulatnie myślisz
10 wrz 15:29
Humaniści_Górą : Czyli jaki ten wzór jest?
10 wrz 15:43
max: Najwięcej zarobi jeśli przyjadą dwie grupy po 20 osób i żadna nie dokona zniżkowych rezerwacji

pytanie jak takie założenie sformułować i wkomponować w treść zadania. Łatwo policzyć że
jeśli wynajmą wszystkie pokoje jednej grupie ze zniżką, to zarobią i tak więcej niż zarobiliby
jeśli część pokojów miałaby zostać pusta. 20*120 = 2400 + suma 20 wyrazów ciągu arytmetycznego
gdzie a1 = 2400 + 120 − 4 = 2516, r = 4. Taki jest maksymalny zysk przy wynajęciu wszystkich
pokojów dla jednej grupy. W skrajnym przypadku ostatni pokój kosztuje 120 − 20*4 = 40, co i
tak generuje zysk.
10 wrz 16:31
Humaniści_Górą : Dzięki
10 wrz 17:09