geometria analityczna
kika: zmiana postaci kierunkowej prostej na krawędziową:
jak tą postać zmienić na krawędziową? Co mam podstawić za litery A1,A2,B1,B2 itd. w postaci
krawędziowej?
10 wrz 15:21
J:
1) wektor kierunkowy prostej: u = [1,1,2]
2) znajdź dowolny wektor v prostopadły do u ( z iloczynu skalarnego )
3) znajdź wektor w prostopadły do u i v ( iloczyn wektorowy )
4) wektory : u i w są wektorami normalnymi dwóch płaszczyzn
5) napisz równania tych płaszczyzn przechodzących przez dowolny punkt podanej prostej
10 wrz 15:40
J:
oczywiście będzie to jedno z nieskończenie wielu możliwych rozwiązań
10 wrz 15:48
henrys: @J a ten wektor kierunkowy to nie [1,−1,2]?
10 wrz 16:02
kika: tak henrys dobrze mówisz
10 wrz 16:15
Mila:
P(2,1,−1)∊k
x=2+t
y=1−t
z=−1+2t, t∊R postać parametryczna
================
x+y=3 ( dodajemy stronami (1 i 2)
t=x−2 podstawiam do (3)
z=−1+2(x−2)⇔z=2x−5
2x−z−5=0
======= stąd:
x+y−3=0
2x−z−5=0 może być równaniem krawędziowym tej prostej.
Są też inne sposoby.
10 wrz 16:48
10 wrz 20:09
henrys: dobrze tylko minus zgubiłaś przed y
10 wrz 20:11
Mila:
Sprawdzamy:
n
→=[1,1,0]X[2,0,−1]=[−1,1,2]
k
→[1,−1,2]
wektory nie są równoległe.
Metoda dobra, ale masz błąd w rachunkach.
−2y+2=z+1
−2y−z+1=0 ⇔
2y+z−1=0 drugie równanie.
10 wrz 20:23
kika: czyli wynik to:
x+y−3=0
−2y−z+1=0
?
10 wrz 20:42
Mila:
Tak.
Drugie równanie możesz pomnożyć obustronnie przez (−1).
10 wrz 20:47
kika: dziękuje
10 wrz 20:53
Mila:
10 wrz 20:57