zadanie graniastosłupy
MONIKA: Zadanie 1
Przekątna podstawy graniastosłupa prawidłowego czterokątnego ma długość 6 pierwiastek z
2.
Oblicz pole powierzchni bocznej tego graniastosłupa jeśli :
a) Wysokość graniastosłupa równa się 5 cm.
b) Krawędź podstawy stanowi 75% krawędzi bocznej.
Wyniki
a) 120
b) 192
Nie było mnie na zajęciach, proszę o pomoc
10 wrz 22:31
Janek191:
z.1
p = a√2 = 6√2 ⇒ a = 6
1o) h = 5 cm , a = 6 cm
więc
Pb = 4 a*h = 4* 6 cm* 5 cm = 120 cm2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
10 wrz 22:41
Janek191:
2o)
a = 6 cm
a = 75% b = 0,75 h ⇒ h = a : 0,75 = 6 cm : 0,75 = 8 cm
więc
Pb = 4 a*h = 4* 6 cm* 8 cm = 192 cm2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
10 wrz 22:45
Janek191:
Tam zamiast b powinno być h
10 wrz 22:47
MONIKA: jak się nazywa to co Pan zapisał p=a pierwiastek z dwóch itd co wyszło a=6
10 wrz 22:48
Janek191:

p
2 = a
2 + a
2 =2 a
2
więc
p =
√2 a = a
√2
========
10 wrz 22:49
MONIKA: h powinno być zamiast tego b=0,75h ?
10 wrz 22:50
Janek191:
p − długość przekątnej kwadratu
10 wrz 22:50
Janek191:
2o)
a = 75% h = 0,75 h ⇒ h = a : 0,75 = 6 cm : 0,75 = 8 cm
10 wrz 22:52
MONIKA: DZIĘKUJE !
10 wrz 22:52