pros
olekturbo:

W prostokącie ABCD dane są
A = (1,5)
B = (2,8)
Napisz równanie prostych zawierających AD i BC.
wychodzi mi y = x + 4 a dziewczynie y = x + 6 i mi nie chce uwierzyc. Moglby ktos podac
prawidlowy wynik?
10 wrz 21:16
10 wrz 21:19
olekturbo: chodzi mi tylko o wynik.
10 wrz 21:20
daras: można napisać tylko r−nie dla boku AB
10 wrz 21:22
Metis: A nie możesz po prostu sprawdzić?
y=x+4
A=(1,5)
B = (2,8)
5=1+4
8=2+4 8≠6 − sprzeczność.
Wyszło Ci źle.
Rozwiązanie:
a+b=5
2a+b=8 /*(−1)
a+b=5
−2a−b=−8
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a=3
b=5−a
a=3
b=2
y=ax+b
y=3x+2
Spr.:
y=3x+2
A = (1,5)
B = (2,8)
5=3+2
8=3*2+2
10 wrz 21:25
Metis: Ech, źle przeczytałem.
Szukamy prostych AD i BC a nie jak w moim przypadku AB.
10 wrz 21:27
olekturbo: no wlasnie
10 wrz 21:38
olekturbo: więć ktoś coś?
10 wrz 21:48
Aga1.: Prosta AD jest prostopadła do prostej AB (czyli jej równanie jest potrzebne) i przechodzi przez
punktA
10 wrz 21:50
olekturbo: czyli tak zrobilem
10 wrz 21:52
henrys:
prosta zawierająca AB : y=3x+2
| | 1 | | 1 | |
prosta zawierająca AD: y=− |
| x+5 |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 2 | |
prosta zawierająca BC: y=− |
| x+8 |
| |
| | 3 | | 3 | |
10 wrz 21:54
10 wrz 21:55
olekturbo: przeciez prosta AB: y = x+6
10 wrz 21:57
Eta:
| | yB−yA | |
aAB= |
| = .....= 3 |
| | xB−xA | |
| | 1 | |
AD ⊥AB i A(1,5)∊AD to AD: y= − |
| (x−xA)+yA ⇒ AD: y= ..... |
| | 3 | |
| | 1 | |
BC⊥AB i C(2,8)∊ BC to BC: y= − |
| (x−xB)+yB ⇒ AD: y=.... |
| | 3 | |
10 wrz 21:58
RJS:
Wynika z tego, że Ty i dziewczyna macie źle. Łączy Was jednak coś więcej
10 wrz 21:59
olekturbo: o Boze moja wina , haha
punkt mial byc A(−1,5)
przepraszam bardzo
10 wrz 21:59
Aga1.: AB: y=3x+2
10 wrz 21:59
Eta:
aAB=3 to AB : y= 3(x−xA)+yA ⇒ AB : y= 3x+2
10 wrz 22:00
Eta:
| | 8−5 | |
A( −1,5) B(2,8) aAB= |
| =1 to AB: y=1*(x+1)+5 AB: y= x+6 |
| | 2+1 | |
10 wrz 22:02
Eta:
Dziewczyna ma dobre równanie prostej AB
10 wrz 22:03
Eta:
zatem aAB=1 to AD: y= −1(x−xA)+yA ⇒ y= .......
BC: y= −1(x−xB)+yB ⇒ y= ..........
10 wrz 22:04
olekturbo: dzieki
10 wrz 22:06