matematykaszkolna.pl
pros olekturbo: rysunekW prostokącie ABCD dane są A = (1,5) B = (2,8) Napisz równanie prostych zawierających AD i BC. wychodzi mi y = x + 4 a dziewczynie y = x + 6 i mi nie chce uwierzyc. Moglby ktos podac prawidlowy wynik?
10 wrz 21:16
10 wrz 21:19
olekturbo: chodzi mi tylko o wynik.
10 wrz 21:20
daras: można napisać tylko r−nie dla boku AB
10 wrz 21:22
Metis: A nie możesz po prostu sprawdzić? y=x+4 A=(1,5) B = (2,8) 5=1+4 8=2+4 8≠6 − sprzeczność. Wyszło Ci źle. Rozwiązanie: a+b=5 2a+b=8 /*(−1) a+b=5 −2a−b=−8 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− a=3 b=5−a a=3 b=2 y=ax+b y=3x+2 Spr.: y=3x+2 A = (1,5) B = (2,8) 5=3+2 8=3*2+2
10 wrz 21:25
Metis: Ech, źle przeczytałem. Szukamy prostych AD i BC a nie jak w moim przypadku AB.
10 wrz 21:27
olekturbo: no wlasnie
10 wrz 21:38
olekturbo: więć ktoś coś?
10 wrz 21:48
Aga1.: Prosta AD jest prostopadła do prostej AB (czyli jej równanie jest potrzebne) i przechodzi przez punktA
10 wrz 21:50
olekturbo: czyli tak zrobilem
10 wrz 21:52
henrys: prosta zawierająca AB : y=3x+2
 1 1 
prosta zawierająca AD: y=−

x+5

 3 3 
 1 2 
prosta zawierająca BC: y=−

x+8

 3 3 
10 wrz 21:54
Eta:
 1 16 
AD; y= −

x+

 3 3 
 1 26 
BC: y= −

x+

 3 3 
10 wrz 21:55
olekturbo: przeciez prosta AB: y = x+6
10 wrz 21:57
Eta:
 yB−yA 
aAB=

= .....= 3
 xB−xA 
 1 
AD ⊥AB i A(1,5)∊AD to AD: y= −

(x−xA)+yA ⇒ AD: y= .....
 3 
 1 
BC⊥AB i C(2,8)∊ BC to BC: y= −

(x−xB)+yB ⇒ AD: y=....
 3 
10 wrz 21:58
RJS: Wynika z tego, że Ty i dziewczyna macie źle. Łączy Was jednak coś więcej
10 wrz 21:59
olekturbo: o Boze moja wina , haha punkt mial byc A(−1,5) przepraszam bardzo
10 wrz 21:59
Aga1.: AB: y=3x+2
10 wrz 21:59
Eta: aAB=3 to AB : y= 3(x−xA)+yA ⇒ AB : y= 3x+2
10 wrz 22:00
Eta:
 8−5 
A( −1,5) B(2,8) aAB=

=1 to AB: y=1*(x+1)+5 AB: y= x+6
 2+1 
10 wrz 22:02
Eta: Dziewczyna ma dobre równanie prostej AB emotka
10 wrz 22:03
Eta: zatem aAB=1 to AD: y= −1(x−xA)+yA ⇒ y= ....... BC: y= −1(x−xB)+yB ⇒ y= ..........
10 wrz 22:04
olekturbo: dzieki
10 wrz 22:06