prosta całka
cał: Prosiłbym o rozpisanie mi liczenia tej prostej całki, naczytałem się teorii, ale jakieś błędy
mam jak siadam sam do zadanek, potrzebuję zobaczyć jakiś przykład:
∫[0;1] x*ln(x2+1) dx
10 wrz 21:40
cał: wydaje mi się, że stosujemy podstawienie
| t = x2+1 |
|dt = 2x dx |
otrzymujemy ∫[?1;?2] ln(t) dt
i tutaj w miejscu ?1 ?2, będzie [1;2]? no i co dalej to nie wiem, jak z oznaczonością całki i
podstawieniem przejść dalej
10 wrz 21:47
Mila:
Oblicz całkę nieoznaczoną F(x) a potem
F(1)−F(0)
10 wrz 22:22
RJS:
∫xln(x
2+1)dx
t=x
2+1
dt=2xdx/2
dt/2=xdx
| 1 | |
| ∫lntdt przez części teraz |
| 2 | |
u=lnt v'=1
| 1 | | 1 | | 1 | |
| (tlnt−∫dt)= |
| tlnt− |
| t+C= |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| (x2+1)ln(x2+1)− |
| (x2+1)+C |
| | 2 | | 2 | |
10 wrz 22:32