oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi, całka niewłaściwa
sa: Wytłumaczy mi ktoś skąd wziąć granice do tej całki? Polecenie: oblicz pole obszaru
ograniczonego krzywymi, całka niewłaściwa
| | 1 | |
y= |
| , y=0, x=0, x=4 |
| | √4x−x2 | |
| | 1 | |
to będzie ∫ |
| ale w granicach od 0 do 4? Czy jak to sprawdzić? narysować i które |
| | √4x−x2 | |
linie wziąć pod uwagę? Czy da sie bez rysowania?
10 wrz 00:25
RJS:
Masz całkę z dx więc x jest Twoją zmienną i to x zmienia się od 0 do 4.
10 wrz 00:30
sa: czyli granice całkowania od 0 do 4 tak jak mówiłem?
10 wrz 00:31
RJS:
Tak.
10 wrz 00:34
10 wrz 00:38
sa: chyba nie mogę? bo coś mi nie wychodzi. Jak rozwiązać ten przykład?
10 wrz 00:48