Kombinatoryka: Ile jest różnych liczb
kikiriki: Ile jest wszystkich różnych liczb czterocyfrowych o różnych cyfrach większych od 8642.
Proszę o pomoc z tym zadaniem, jutro mamy z tego kartkówkę a ja nie wiem jak to zrobić
10 wrz 21:09
Nuti: Łatwo policzyć te wszystkie, które się zaczynają na 9, bo jest ich tyle, na ile sposobów można
ustawić na trzech miejscach (cyfry setek, dziesiątek i jedności) dziesięć różnych cyfr. Jest
to 10*9*8 (na pierwsze miejsce wybieramy jedną z cyfr 0−−9, na drugie miejsce mamy już wybór
tylko z 9−ciu, na trzecie z ośmiu pozostałych).
Czyli większych od 9000 czetrocyfrowych o różnych cyfrach jest 7200.
Pozostaje policzyć, ile ich jest między 8642 a 9000

Weź najpierw większe od 8700 i zrób tak jak ja pierwszą część, tylko musisz uważać na 8 i
ograniczyć liczbę możliwości.
No i później 8642−−8700, to prawie na palcach można policzyć
10 wrz 21:21
Nuti: oj! źle pierwsza część! Przecież 9 nie może tam wystąpić! Czyli ustawiasz cyfry 0−−8 i masz
wynik 9*8*7. Sorry!
10 wrz 21:23
kikiriki: Ja musze zrobić to sposobem rozpisowym, bez dróg na skróty jak w tym wypadku
10 wrz 21:25
Nuti: A tych od 8700 do 9000 jest 2*8*7, bo na pierwszym miejscu (po 8) może być tylko 7 albo 9, na
drugim jedna z dziesięciu cyfr różna od 8 i różna od tej na pierwszym miejscu (dlatego razy
8), a na trzecim jedna z dziesięciu różna od 8 i od dwóch ustawionych wcześniej (dlatego razy
7).
Zrób sam część 8642−−8700, zaludniasz tylko 2 ostatnie cyfry i uważaj, żeby były różne od 8 i
6!
10 wrz 21:29
Nuti: Jakie skróty? Chcesz wypisać kilka tysięcy liczb?
10 wrz 21:29
Nuti: To nie są skróty, to uczciwe rozwiązanie.
10 wrz 21:32
Nuti: o kurcze! Za dużo zer dałam, przecież 10*9*8 to 720 a nie 7200... Chyba czas iść spać...
10 wrz 21:33
Nuti: W tej ostatniej części (8642−−8700) cyfra dziesiątek może być tylko 4,5,7 lub 9 (czyli 4
możliwości), a cyfra jedności to coś różnego od tej wybranej ostatnio, od 6 i od 8, czyli 7
możliwości.
jest ich więc 4*7, ale trzeba odjąć te, które się przy okazji wkradły i są mniejsze lub równe
8642, czyli 8640, 8641 i 8642 − trzy sztuki.
Definitywna odpowiedź brzmi więc (jeśli nic nie pomyliłam):
szukana liczba to
9*8*7+2*8*7+4*7−3
Czy ktoś mógłby to zweryfikować?
10 wrz 21:40
RJS:
Ile jest wszystkich różnych liczb czterocyfrowych o różnych cyfrach większych od 8642. ?
Trzeba rozbić na przypadki
1. na pierwszym miejscu cyfra różna od 1,2,3,4,5,6,7,8 na pozostałych dowolne
1*9*8*7
2. na pierwszym miejscu 8 ale na drugim różna większa od 6, na pozostałych dowolne
1*3*8*7
3.Teraz mam liczbę 86... na trzecim miejscu większa od 4 na 4 dowolna
1*1*5*7
4. 1*1*1*x ostatnia musi być większa od 2
1*1*1*7
Czyli wynik 504+168+35+7=714
10 wrz 21:49
PW: Większe od 8642 spełniające warunki zadania to:
8643, 8645, 8647, 8649 (4 liczby rozpoczynające się cyframi 864)
865x, gdzie x∊{0,1,2,3,4,7,9} (7 liczb)
867y, gdzie y∊{0,1,2,3,4,5,9} (7 liczb)
869z, gdzie z∊{0,1,2,3,4,5,7} (7 liczb)
87xy, gdzie x,y∊{0,1,2,3,4,5,6,9} i x≠y (8·7 = 56 liczb)
89xy, gdzie x,y∊{0,1,2,3,4,5,6,7} i x≠y (8·7 = 56 liczb)
9xyz, gdzie x,y,z∊{0,1,2,3,4,5,6,7,8} i x≠y i x≠z i y≠z (9·8·7 = 504 liczby).
Odpowiedź: 4+ 3·7 + 2·56 + 504 = 641.
No to mamy plebiscyt. Kto da jeszcze inne rozwiązanie?
10 wrz 22:51
RJS:
@PW wskaż błąd w moim rozwiązaniu ?
10 wrz 22:53
PW: Nie rozumiem w ogóle tego co napisałeś.
10 wrz 22:55
Nuti: @PWJ
Przecież ty i ja uzyskaliśmy identyczny wynik (patrz 10 wrz 21:40, przedostatnia linia). Trochę
lawirowałam po drodze i zmieniałam zdanie, ale koniec końców wynik taki jak twój
11 wrz 07:48
Nuti: @RJS
Masz błąd w drugim przypadku − nie razy 3 tylko razy 2, bo ta większa od 6 to może być tylko 7
lub 9. ósemka jest wyeliminowana, bo już stoi na pierwszym miejscu, a mają być różne cyfry.
W trzecim przypadku też nie zatroszczyłeś się o to, że cyfry 8 i 6 nie mogą się pojawić. Ma być
„większa od 4 i różna od 6 i 8", co pozostawia tylko 5,7 i 9, czyli 3 cyfry a nie 5. Stąd 3*7
a nie, jak u ciebie, 5*7.
11 wrz 07:55
Nuti: @PWJ
Rozwiązanie @RJS jest zrozumiałe, tylko nie zatroszczył się o różność cyfr. Jego kroki są takie
jak moje, tylko ja lawirowałam, ględziłam, myliłam się i zmieniałam zdanie po drodze, bo byłam
już śpiąca

Jego (jej?) zapis jest krótki i zwięzły i, poza drobnymi usterkami, Ok jak dla mnie.
11 wrz 07:59
Aga1.: RJS wskazałam Ci błędy
1. 504
2.W drugim przypadku powinno być Na drugim miejscu większa od 6 i różna od 8, czyli może
być 7 albo 9, a więc dwie możliwości.
1*2*8*7=112
3.1*1*3*7=21( bo na trzecim większa od 4 to 5,7 i 9 (bo 8 i 6 już wykorzystałeś)
4. Ostatnia musi być większa od 2, ale nie może być ani 8 ani 6 ani 4 więc jest ich 4.
Razem 5o4+112+21+4=641
11 wrz 08:26
Nuti: @PW
teksty skierowane do @PWJ miały być do ciebie... Nie wiem, dlaczego dodałam J. Czy ksywki są
„colour sensitive"?
11 wrz 08:41
PW: Nuti, napisałem swoją wersję dlatego, że nie rozumiałem ani Twojej, ani RJS. Naprawdę
trzeba dużo dobrej woli, żeby powiedzieć "jego zapis był krótki i zwięzły". Co ma u licha
znaczyć np.
1*1*1*x ostatnia musi być większa od 2 ?
Słowo pisane musi się obronić samo, rozwiązanie RJS jest zrozumiałe dla Ciebie, bo wiesz
jak rozwiązać i myślisz podobnie. Człowiek niezorientowany nie pojmie nic i powiem poważnie,
że nie można się spodziewać pełnej punktacji na egzaminie (nawet gdyby nie popełnił błędu,
który tak wspaniałomyślnie nazywasz "drobnymi usterkami".
11 wrz 08:43
Nuti: @PW
Czysto merytorycznie przyznaję Ci rację, ale zraża mnie Twój ton.
11 wrz 08:54
md42: zrobi mi ktoś proszę to samo tylko z liczbą 4352?
25 lut 16:10