analityczna
karoo: Dwa z boków równoległoboku zawierają się w prostych x−2y=0 oraz 2x−y+3=0, a jego przekątna leży
na prostej x+4y−12=0. Oblicz współrzędne wierzchołków i pole tego równoległoboku.
10 wrz 20:17
PW: Podane proste nie są równoległe, więc rozwiązując układ równań
| | ⎧ | x − 2y = 0 | |
| | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 2x−y+3 = 0 | |
znajdziesz współrzędne jednego z wierzchołków.
Punkty wspólne prostej zawierającej przekątną i tych poprzednich prostych stanowią dwa inne
wierzchołki.
10 wrz 20:27
===:

proste zawierające boki równoległe nie są ... więc znajdziesz wierzchołek itd
10 wrz 20:30
RJS:
Najpierw narysuj to w układzie wsp. geometria analityczna i planimetria to przede wszystkim
rysunek.
10 wrz 20:30