Rozwiąż równanie
Mimi: Rozwiąż równanie. Help
| 2 | | 4 | | 1+x2 | |
| − |
| = |
| |
| 3x+1 | | 3x−1 | | 1−9x2 | |
10 wrz 21:09
J:
sprowadź lewą stronę do wspólnego mianownika
10 wrz 21:10
10 wrz 21:11
Mimi: | 6x−2−12x−4 | | 1+x2 | |
| = |
| |
| (3x+1)(3x−1) | | (1−3x)(1+3x) | |
| −6x−6 | | 1+x2 | |
| = |
| |
| (3x+1)(3x−1) | | (1−3x)(1+3x) | |
a dalej?
10 wrz 21:14
10 wrz 21:17
J:
(1 − 3x) = − (3x − 1)
10 wrz 21:18
Mimi: doszedłem do tego też ale gubię się redukując mianownik
10 wrz 21:18
J:
jeśli dobrze policzyłeś , to teraz: −6x −6 = −1 − x2
10 wrz 21:20
Mimi: czyli całe równanie mam pomnożyć przez / * = −(3x−1)(1+3x)
więc dalej x
2−6x+5=0
Δ=36−4*1*5
Δ=16
√Δ=4
Dobrze? Ktos sprawdzi?
10 wrz 21:23
J:
podstaw do równania wyjściowego i sprawdź
10 wrz 21:25