.
Maja: Cześć proszę o pomoc bo nie potrafię sobie poradzić z tym zadankiem

Znajdź ekstrema lokalne funkcji.
f'(y)=−xe
−y+e
y
(mam nadzieje że dobrze policzyłam pochodne)
dalej przyrównuję do 0 i nie wiem co zrobić... proszę o pomoc
10 wrz 18:22
Janek191:
Złe zapisy :
f '
y (x , y) = − x e
−y + e
y
10 wrz 18:53
J:
liczysz drugie pochodne cząstkowe
10 wrz 19:37
Maja: a co z przyrównywaniem tego do 0?
10 wrz 19:50
J:
no, to przede wszystkim, aby wyznaczyć punkty stacjonarne
10 wrz 19:52
J:
rozwiązujesz układ równań:
fx = 0
fy = 0
10 wrz 19:53