Wyznacz ekstrema funkcji
James: Wyznacz ekstrema funkcji
f(x)= −x3+3x+2
10 wrz 20:19
J:
potrafisz policzyć pochodną ?
10 wrz 20:20
===:
licz pochodną ... "zeruj" ... sprawdzaj warunki
10 wrz 20:21
James: znam sposób tylko gdzieś popełniam błąd i nie wiem gdzie
10 wrz 20:22
J:
f'(x) = −3x2 + 3 = 3(1 − x2) ... kieedy f(x) = 0
10 wrz 20:23
Sss: pochodna to −3x2+3. A −3x2+3=0 dla x=1 i x=−1
10 wrz 20:25
J:
nie ma liczby: x = 1 i x = − 1
10 wrz 20:26
RJS:
f'(x)=−3x2+3
−3x2+3=0
−3(x2−1)=0
−3(x−1)(x+1)=0
x=1 lub x=−1
10 wrz 20:27
J:
Ponieważ pochodna w obydwu przypadkach zmienia znak, funkcja posiada minimum w punkcie: x = −1
oraz maksimum w punkcie: x = 1
10 wrz 20:32
RJS:
@J będziesz jutro może na forum ? Chciałbym z Tobą porobić równania różniczkowe
10 wrz 20:33
J:
będę, ale gdzieś do 16:00
10 wrz 20:34
RJS:
Ok, od południa Cię "zaatakuję''
10 wrz 20:35