Parametr
Jol: Wyznacz wartosc parametru k dla którego układ równan liniowych ma niezerowe rozwiązania i
wyznacz je
kx + y + 2z =0
3x + y − z =0
3x + ky + 2z =0
Witam czy w tym zadaniu wystarczy obliczyć wyznacznik i to co wyjdzie ma być ≠ 0 ?
Czyli w tym przypadku 8k − 15 +k2 ≠ 0 ?
Czy trzeba coś jeszcze zrobić ?
10 wrz 12:48
J:
to dopiero gwarantuje istnienie rozwiązań, ale niekoniecznie niezerowych ...
musi być dodatkowo: Wx ≠ 0 i Wy ≠ 0 i Wz ≠ 0
10 wrz 12:52
Jol: ale kiedy zrobie Wx Yy Wz wychodzą mi same zera .
10 wrz 13:07
10 wrz 14:10
10 wrz 14:10
Jol: nic mi to nie mówi
10 wrz 16:44