Oblicz długość krawędzi tego graniastosłupa .
MONIKA: Zadanie 2
W graniastosłupie prawidłowym czterokątnym stosunek pola powierzchni całkowitej do
pola powierzchni bocznej wynosi 8:5 Wiedząc że pole powierzchni całkowitej jest
równe cm. Oblicz długość krawędzi tego graniastosłupa .
10 wrz 22:54
Mila:
Uzupełnij treść.
10 wrz 23:04
Ajtek:
Witaj
Mila 
.
Zadanie typu "co autor miał na myśli"

.
10 wrz 23:11
Janek191:
Pole powierzchni całkowitej jest równe ( ile ? ) cm2.
10 wrz 23:30
Nuti: Oznacz długość krawędzi podstawy przez x (graniastosłup jest prawidłowy 4−kątny, więc w
podstawie ma kwadrat), a długość krawędzi bocznej przez y.
Pole powierzchni bocznej jest równe 4*x*y
Pole powierzchni całkowitej jest równe 4*x*y+2*x
2.
Stosunek pól jest 8:5, czyli
więc
| | x | | 3 | |
1+ |
| =1+ |
| (odejmij jedynkę od obu stron i wylicz x) |
| | 2y | | 5 | |
Powierzchnia całkowita jest więc równa (wstawiam do wzoru wyliczony x):
| | 6 | | 6 | | 24 | | 72 | |
4*x*y+2*x2=4* |
| y*y+2*( |
| y)2= |
| y2+ |
| y2= |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 25 | |
Jeżeli więc pole powierzchni całkowitej równe jest P, to
czyli (P i y dodatnie):
| | 25 | |
y jest pierwiastkiem z |
| P, czyli (zauważ, że 192=3*64) |
| | 192 | |
Z kolei
| | 6 | | 6 | | 5√3 | | √5 | |
x= |
| y= |
| * |
| *√P= |
| *√P. |
| | 5 | | 5 | | 24 | | 4 | |
Po podstawieniu konkretnej wartości P znajdujesz konkretne x i y, czyli długości krawędzi.
Mogłam się gdzieś pomylić w obliczeniach.
11 wrz 10:17
Nuti: W ostatnim wyliczeniu ma być oczywiście √3 a nie √5.
11 wrz 10:21
11 wrz 23:38