Oblicz długość krawędzi tego graniastosłupa
MONIKA: W graniastosłupie prawidłowym czterokątnym stosunek pola powierzchni całkowitej do
pola powierzchni bocznej wynosi 8:5 Wiedząc że pole powierzchni całkowitej jest
równe 192 cm kwadratowe. Oblicz długość krawędzi tego graniastosłupa .
11 wrz 21:27
Nuti: Rozwiązałam Ci to poprzednim razem (dziś po południu). Tylko musisz podstawić 192 za P.
11 wrz 21:33
11 wrz 21:36
11 wrz 21:37
MONIKA: dzięki, już znalazłam
11 wrz 21:44
Nuti: I widziałaś dopisek, że napisałam pomyłkowo 5 zamiast 3?
11 wrz 21:49
Nuti: O, fajnie że to jest 192!
| | 192 | |
Wstaw od razu 192 za P w linii |
| y2=P, to Ci się uprości 192 i w ogóle się pozbędziesz |
| | 25 | |
pierwiastka z 3!
11 wrz 21:52
Eta:
P
c=192
| Pc | | 8 | | 5 | | 5 | |
| = |
| ⇒ Pb= |
| *Pc ⇒ Pb= |
| *192 =120 |
| Pb | | 5 | | 8 | | 8 | |
2a
2+P
b=P
c ⇒ 2a
2=192−120 ⇒ a
2=36 ⇒
a=6 cm
| | 120 | |
Pb=4aH ⇒ H= |
| ⇒ H=5 cm |
| | 4*6 | |
11 wrz 23:38