Oblicz
Natalia: Podstawy trapezu równoramiennego mają długość 8 cm i 5 cm A wysokość trapezu wynosi 4cm. Pole
trapezu do niego podobnego wynosi 130cm2 . Oblicz stosunek obwodów trapezow podobnych.
10 wrz 19:25
Nuti: √5
10 wrz 19:28
Aga1.: Oblicz najpierw Pole pierwszego trapezu P
1=
P
2=130
10 wrz 19:30
Nuti: Wiesz dlaczego?
10 wrz 19:30
Janek191:
P
1 = 0,5*(8 +5)*4 = 26
P
2 = 130
oraz
| P2 | | 130 | |
| = |
| = 5 = k2 ⇒ k = √5 |
| P1 | | 26 | |
10 wrz 19:32
Natalia: Wyliczyłam 5 Ale nie wiedziałam co z tym dalej zrobić, dzięki za pomoc !
10 wrz 20:25
Janek191:
Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa :
10 wrz 20:27