Obszar
Kar: Proszę was o pomoc, nie wiem nawet jak rozpocząć te zadanie co w nim po kolei robić,
wiem jedynie jak wyglada ten obszar,że jest to okrąg o promieniu 1 nic wiecej.
Z góry dziękuje za odpowiedzi. Był by ktoś na tyle uprzejmy i w punktach wypisał bąðz też
rozwiązał to zadanie ?

Wynzacz wartość najmniejszą i najwieksza funkcji w obszarze D
f(x) =xy D: x
2+y
2=1
10 wrz 12:05
J:
Zadanie sprowadza sę do znalezienia ekstrmów lokalnych funkcji dwóch zmiennych, ale tylko w
zadanym obszarze.
10 wrz 12:12
J:
a tam nie jest przypadkiem: D: x2 + y2 ≤ 1 ?
10 wrz 12:22
Kar: Czyli licze pochodna f'x f'xx 'fyx
f'y f'yy 'fyx
f'x = 0
f'y = 0
Jak ten obszar uwzględnic ?
10 wrz 12:22
Kar: nie, jest =1
10 wrz 12:23
J:
dziwne ... okrąg nie jest obszarem ...
Ja bym policzył ekstrmum warunkowe funkcji: f(x,y) = x*y , przy warunku: x2 + y2 = 1
10 wrz 12:33