matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 10.9.2009
Zadania
Odp.
5
Ed:
Zbadaj czy istnieją wyrazy ciągu (a
n
) równe danej liczbie r:
3
Kolo:
Które wyrazy ciągu (a
n
) są równe zeru?
12
Mikołaj:
Znajdź liczny, które należy wpisać w trójkąty, a następnie rozłóż otrzymany wielomian na czynniki.
6
Damian:
do Ety
6
Radzi0890:
Trapez − zadanie
3
no name:
Uzasadnij, że dla dowolnej liczbyt całkowitej n wartość n
5
−n jest liczbą podzielną przez 6
1
misia:
Podaj dwie liczby wymierne zawarte miedzy liczbami: a)
450
803
i
451
803
3
misia:
O liczbie x wiadomo ze NWD (6,x)=3 oraz NWW (6,x)=90.Oblicz x.
2
klaudia:
Porównaj liczby: a= 16
15
oraz b=
√
2
118
Proszę o pomoc
0
Dziąku:
Jeśli są chemicy na forum to także prosiłbym o pomoc
1
Irka:
(x − 2)
2
8 − x
3
:
4 −x
2
x
2
+ 2x + 4
A jak dzielenie?
17
fashion:
W trójkąt równoramienny o podstawie 4cm i ramieniu długości 6cm wpisano okrąg. Oblicz promień tego okręgu oraz odległość środka okręgu od wierzchołków tego trójkąta.
0
zadanko :):
Dzięki dla Edka i Asa
1
klaudia:
cena butów letnich zmniejszała się jesienią dwukrotnie o 10% i teraz jest równa 162 zł. Oblicz pierwotną cenę tych butów.
3
grzeniu:
32
3
= 27
6
=
2
beata:
3x 2x−1
1
agnieszka:
Znajdź różnicę między największym wspólnym dzielnikiem a najmniejszą wspólną wielokrotnością liczb 75 i 200.
6
syllabi:
Rozłóż wielomiany na czynniki:
2
Dziąku:
Oblicz współrzędne i długość wektora D przy danych wektorów A (−3,1) B (2, −5) C (0,3)
2
iza:
Wyznacz A ∪ B, A ∩ B, A\B, jeśli A = (−2,5), B = <1, +
∞
) Bardzo proszę o pomoc
11
Irka:
potrzebuje żeby ktoś rozwiązał mi to zadanie, bardzo mi pilne
1
ILONA :
Pole trójkąta prostokątnego jest równe 180cm
2
a promień okręgu wpisanego w ten trójkat ma długosć 4 cm. Oblicz długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie.
2
Michał:
Dwa graniastosłupy proste czworokątne mają taką samą wysokośc. Podstawą jednego z nich jest kwadrat, a drugiego romb, który nie jest kwadratem. Obwody obu podstaw sa równe. Który
2
iza :
Wykonaj działania w wyrażeniu P i przedstaw wynik w postaci a+b
√
5
, gdzie a,b∊ W, jeśli: P= (1+
√
5
)
3
− (2
√
5
− 3)
2
+ (2+
√
5
)(2 −
√
5
)
1
NataliJa:
Ogródek w kształcie prostokąta, przylegający do muru, jest z trzech stron ogrodzony siatką o dłogości 24m. Jakie są wymiary ogródka, jeśli wiadomo, że jego pole powierzchni
3
Magda:
prosze o pomoc. a) udowodnij ze w trapezie prostokatnym roznica kwadratow jego przekatnych jest rowna roznicy
5
janet:
Napisz równanie okręgu, którego środkiem jest punkt przecięcia prostych 7x−y−3=0 i 4y−3x=13=0 i do którego należy punkt P=(5,6)
3
Rudka:
:::rysunek::: Pomóżcie
3
AdAś:
POTĘGOWANIE
0
łódź boy:
zbudowano czworokąt o bokach ABCD.Punkt F dzieli odcinek IDCI na dwie równe połowy, a punkt E dzieli Odcinek ICBI na dwie równe połowy. Poprowadzono dwie proste do punktów F i E. Nastepnie
2
dawcio:
6*3+6/3−2+3
1
nika:
dla danych zbiorów A i B opisz zbiory A∪B , A∩B ,A\B, A\B A− zbiór liczb parzystych
2
pomocy!!!!:):
wykaz powołując się na własności logarytmu ze podane liczby są równe a)log125 i 3log5
8
joker:
rozwiąż równanie: a) x
2
+x−1=0
2
on:
robie to już chyba trzeci raz i ciągle mam nieprawidłowy wynik: (1−2x)
3
korzystam ze wzrorów na różnice sześcianu oczywiście, czy ktoś mówgłby mi pomóc, bo nie wiem w którym miejscu robie
3
fashion:
W trójkąt równoramienny o podstawie długości 6cm i wysokości 4cm wpisano koło oraz w trójkąt równoramienny o podstawie długości 8cm i wysokości 3cm wpisano koło. Oblicz różnice pól tych
1
Michał:
1)w trapezie prostokątnym o polu 24cm2 i kącie ostrym 45` dluzsza przekatna tworzy z podstawami kat alfa taki ze tg = 1/2 . oblicz obwód trapezu
1
Dżordż:
http://www.zadania.info/d519/6357309
1
MIron:
1)w trapezie prostokątnym o polu 24cm2 i kącie ostrym 45` dluzsza przekatna tworzy z podstawami kat alfa taki ze tg = 1/2 . oblicz obwód trapezu
0
MIron:
2
anka:
2
7
5
12
*
Chodzi mi o to czy mogę skrócić , 5 do 7 z 5 do 12 . I jeśli tak
5
7
10
6
to ile to Będzie ?
5
fashion:
Przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego ma długość 8, a jeden z kątów ostrych ma miarę 30stopni. Oblicz promień okręgu wpisanego w ten trójkąt.
4
Selene:
Wariacje bez powtórzeń.
2
anka:
2
7
5
7
*
5
1
2
10
6
chodzi mi o to czy mogę skrócić 5 do 7 z 5 do 12 i ile to bd .
4
Selene:
Wariacje bez powtórzeń. Do windy zatrzymującej się na 10 piętrach wsiadły 4 osoby. Na ile sposobów osoby te mogą
6
Selene:
Wariacje bez powtórzeń. W loterii fantowej wzięło udział 100 uczniów i każdy z nich kupił 1 ze 10 losów. Wygrane to:
0
olala1304:
4
olala1304:
Pole trójkąta równobocznego jest równe 25
√
3
przez 4 . Oblicz promień okręgu wpisanego i opisanego w trójkąt.
1
Matematyce z Uniwersytetu Izyt:
A teraz zadanie. oblicz: zytnik liczby: 0,000654Ω ∫s77 + 55,834 β *x8 −63 π555 + ≈f5557,0000924+87643Δ7454≤666Δ6776r74β78+777−766≥∞*567432Ω765Δ*j556745=?
12
Karola:
x
x−5
+
2x−25
x
2
−7x+10
1
:::rysunek::: Do ASA
1
pomocy:
panie bogdanie prosze sprawdzic rozwiazanie mojego zadania
0
pppppppppppppppppp:
na świecie żyje ok. 54,5mln osob narodowosci polskiej. w polsce ok. 975 osob na 100 mieszkancow ma narodowosc polska. oszacuj jaki procent osob narodowosci polskiej mieszka poza polska
1
Damian:
do ASA
5
Zaznacz na osi liczbowej zbiór. Czy jest on przedziałem liczbowym? a) A={x: x należy do N x ≤ 5}
1
pppppppppppppppppp:
podajcie tylko wzór
W Krakowie uczy się 7,5procent studentów polski. na uniwersytecie jagiellonskim studiuje 30
4
mad:
1) na ile sposobów można ustawić 4 dziewcząt i 5 chlopcow w kolejce, jesli dziewczeta stoja na poczatku kolejki?
2
janet:
Wyznacz równanie okręgu stycznej do osi OY, którego środkiem jest punkt S=(3,−5).
3
Hej mam takie zadanko i nie moge sobie z nim poradzić:
8
pomocy:
2x
x
2
∫xln(x
2
+1)dx = u=ln(x
2
+1) u'=
v'= x v=
x
2
+ 1
2
x
2
x
3
x
2
x
2
1
ln(x
2
+1)−∫
dx =
ln (x
2
+ 1) −
+
ln x
2
+1+c
2
x
2
+1
2
2
2
11
ewel:
witam, czy moglby ktos sprawdzic, czy dobrze obliczylam calke z arctgx? calka = I
2
Aga:
Trójkąt równoboczny ABC ma bok długości 10cm. Na jego bokach obrano punkty M,N,P tak, że |AM|=|BN|=|CP|. Jak należy wybrać punkty MNP aby pole trójkąta MNP było najmniejsze?
5
Basia:
Punkty A(−4,2) oraz B(2,6) są symetryczne względem prostej z. wyznacz równanie prostej z
2
sebeatian:
Podstawą prostopadłościanu jest prostokąt, którego boki są w stosunku 1:2, a pole ma 32cm
2
Przekątna prostopadłościanu tworzy z wysokością kąt α, taki że sinα=
3
5
1
bezradna:
rzucamy dwa razy kostką do gry a) suma licz oczek parzysta
0
bezradna:
strzelec strzela 2 razy do celu a cel dokladnie raz trafil
8
Kaska :
witam ; ) Może ktos mi w tym pomóc ..?
1
karolcia:
oblicz sume krawedzi ostrostrosłupa prawidłowego trujkatnego o wysokosci 2 m, w którym krawedz boczna tworzy z płaszczyzną podstawy o mierze 30 stopni.
1
Krzysztof:
Naszkicuj wykres funkcji wykładniczej y=a
x
, jeśli do wykresu tego należy punkt M.
3
Ania:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu równań. Ustal dla jakiej wartości parametru p podane równanie ma jedno rozwiązanie:
6
bolcio:
sprawdź tożsamość ctg
2
+ 2ctg + 1 =
1
sin
4
michaś:
Cyfry 0,1,2,3,4,5,6 ustawmy losowo tworzac ciag i potraktujmy go jako liczbę siedmiocyfrowa ktorej pierwsza cyfra nie moze byc 0. ile jest mozliwych takich ustawień w korych otrzymamy
3
Mefir:
Problem z całką :
∫tg
3
x dx
6
miki:
15
:-)TO TYLKO JA:
Bardzo proszę o jakieś naprowadzenie.Wiem,że to zadanie musi być łatwe,ale mam jakieś zaćmienie umysłu...
2
Damian:
Proszę o sprawdzenie
1
paw:
Spośród cyfr 1,3,5,7,9 a) opisz zbiór omega;