Trapez - zadanie
Radzi0890: Trapez − zadanie
Dany jest trapez rownoramienny o kącie ostrym 30 stopni i podstawach 16 i 12. Oblicz pole
trapezu.
10 wrz 22:01
Bogdan:

Wystarczy wykonać porządny rysunek z oznaczeniami, żeby zobaczyć rozwiązanie.
| h | |
| = tgα ⇒ h = .... wstaw swoje liczby i dokończ |
| |
10 wrz 22:08
Radziu0890: A dziękuje, własnie szukałem tego wzoru z tgα.
10 wrz 22:17
Radziu0890: h = 2
Mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze obliczyłem h ? Będe wdzięczny.
10 wrz 22:41
Radziu0890: oj mój błąd
h = √3
10 wrz 22:59
Bogdan:
| | h | |
Zły zapis: |
| = 30o, h jest długością, długości nie mierzy się w stopniach. |
| | 2 | |
Ile wynosi tg30
o ?
10 wrz 23:15
Radziu0890: nieaktualne, wszystko rozwiazałem
tg300 = √3 / 3
12 wrz 19:56