.
Ania: Proszę o pomoc w rozwiązaniu równań. Ustal dla jakiej wartości parametru p podane równanie ma
jedno rozwiązanie:
a) x2 + x + p = 0
b) x2 +px + 1 = 0
dla jakiej wartości parametru k podane równanie ma dwa rozwiązania?
5x2 + kx −5 = 0
10 wrz 14:58
AS: Równanie kwadratowe ma 1 rozwiązanie (dokładniej 1 pierwiastek podwójny)
gdy Δ = 0 , 2 różne rozwiązania gdy Δ > 0
10 wrz 16:01
Ania: Jak to zrobić?
10 wrz 16:58
kaz: ad.a) Δ=0→Δ=1−4p=0→p=1/4
ad.b) p2−4=0→p=2 lub p=−2
Δ>0→k2+100>0
10 wrz 17:26