Wielomiany
Mikołaj: Znajdź liczny, które należy wpisać w trójkąty, a następnie rozłóż otrzymany wielomian na
czynniki.
5x3−9x3+x2+3x=5x4−4x3−3x2+Δx3+Δx2+3x
Nie mam pojęcia co wpisać w miejsce 1 trójkąta. Powinno tam być −5x3 ale nie może.
Proszę o szybką pomoc.
10 wrz 22:38
Mikołaj: Proszę o pomoc, jeszcze raz.
10 wrz 23:14
Eta:
pierwszy wyraz powinien być : 5
x4
bo wielomiany mają być równe.
powinieneś wiedzieć ,ze wielomiany sa
równe jeżeli sa tego samego stopnia
i
współczynniki przy tych samych potegach "x"
są równe
zatem :
po lewej stronie masz przy x
3 −9
a po prawej masz przy x
3 −4 + Δ
to co masz wpisać w ten trójkącik?
by −9 = ( −4 +Δ) oczywiście ,że
−5
dokończ podobnie dla współczynnika przy x
2
to już z pewnością .potrafisz ...
Dobranoc
10 wrz 23:24
Bogdan:
Sprawdź zapis, po lewej stronie dwukrotnie występuje x3: 5x3 − 9x3, popraw.
10 wrz 23:25
Mikołaj: Faktycznie, źle przepisałem. Zadanie robiłem właśnie z −5x3 ale za Chiny nie wychodzi poprawna
odpowiedź! x(x−1)(5x2−4x−3)
10 wrz 23:27
Mikołaj: 5x4−9x3+x2+3x=5x4−4x3−3x2+Δx3+Δx2+3x − tak wygląda poprawny zapis.
10 wrz 23:28
Eta:
w Δ x
3 −−− wpisz
−5
w Δ x
2 −−−
+4
wielomian jest:
5x
4 − 9x
3 +x
2 +3x = x( 5x
3 − 9x
2 +x +3)=x( 5x
3 − 5x
2 − 4x
2 +4x − 3x +3)=
=x [ 5x
2(x −1) −4x( x −1) −3( x −1)] = x*( x −1)( 5x
2 −4x −3)
10 wrz 23:44
AROB: Mikołaju, aby zamienić Twój wielomian na postać iloczynu, wyłącz najpierw x przed nawias:
x(5x3−9x2+x+3)
Następnie zawartość nawiasu rozkładamy dalej, stosując tw.Bezoute.
Sprawdzamy, który z dzielników wyrazu wolnego 3 jest pierwiastkiem wielomianu z nawiasu.
w(1)=5−9+1+3=0, czyli wielomian z nawiasu dzieli się przez (x−1).
Wykonaj dzielenie: (5x3−9x2+x+3):(x−1) = 5x2−4x−3
Czyli cały wielomian ma postać: x(x−1)(5x2−4x−3)
10 wrz 23:52
AROB: Dobry wieczór
Eto.
10 wrz 23:53
Eta:
Dobry wieczór
AROB

Za niedługo idę do spania, bo oczy mi się już kleją
10 wrz 23:59
AROB: Słusznie, wszystko z umiarem. Zatem spokojnej nocy.
11 wrz 00:03
Eta:
Z natury jestem "nocnyn markiem"

do jutra .
11 wrz 00:07
AROB: Ze mnie też "nocny Marek", jak widzisz. Pozdrawiam. Do jutra!
11 wrz 00:09