Wyrażenia wymierne
Irka: potrzebuje żeby ktoś rozwiązał mi to zadanie, bardzo mi pilne
xx−4 + 3x−16x2−7x+12
10 wrz 20:16
10 wrz 20:19
Irka: no dobra, a jak zapisać krócej x2 − 7x +12
10 wrz 20:31
Edek: Δ=7
2−4*1*12=49−48=1
p
Δ=1
,czyli
x
2−7x+12=(x−3)(x−4)
10 wrz 20:37
Irka: aha dzieki
10 wrz 20:38
Irka: rozwiązaniem jest: x2−16(x−3)(x−4)
Gdzie x≠3 x≠4 x≠513
Dobrze?
10 wrz 20:43
Edek: | | x2−6x−16 | |
nie zabrakło CI |
| |
| | (x−3)(x−4) | |
10 wrz 20:51
Irka: a skąd to?
10 wrz 20:58
Edek: dobrze to wymnóż to zobaczysz

bo masz tam − na początku w drugim ułamku
10 wrz 21:02
Irka: x(x−3)(x−3)(x−4) + 3x−16x−3)(x−4) = x2 − 3x + 3x −16(x−3)(x−4)
10 wrz 21:04
Irka: aa już wiem tam musze pomnożyc przez (x−4) tak?
10 wrz 21:05
Irka: chyba nie bo coś nie wyszło
10 wrz 21:10