Oblicz różnice pól tych kół.
fashion: W trójkąt równoramienny o podstawie długości 6cm i wysokości 4cm wpisano koło oraz w trójkąt
równoramienny o podstawie długości 8cm i wysokości 3cm wpisano koło. Oblicz różnice pól tych
kół.
10 wrz 18:19
mix:
z podobieństwa trójkątów
| | 3 | | h1 | | 4 | | h2 | |
|
| = |
| oraz |
| = |
|
|
| | r1 | | h1 −r1 | | r2 | | h2 −r2 | |
wyznacz r
1 i r
2
odp; będzie już jasna jak słońce
10 wrz 18:44
fashion: a jesli r1 = r2 to co wtedy ?
10 wrz 21:17
Eta:
jak to co?
to i pola maja tę samą wartość, więc różnica tych pól =
0
11 wrz 00:18