POMOZE KTOS?
MIron: 1)w trapezie prostokątnym o polu 24cm2 i kącie ostrym 45` dluzsza przekatna tworzy z podstawami
kat alfa taki ze tg = 1/2 . oblicz obwód trapezu
10 wrz 18:09
Eta:
Wprawdzie późną nocą , ale pomagam
ΔEBC −−− jest połówką kwadratu o boku =h
więc długość ramienia "k" równa jest długości przekatnej kwadratu o boku [C[h}
zatem k= h√2
a+b
P=
*h
2
to: (a +b)*h = 48 i a − h = b
z ΔABD mamy:
h
h
1
= tgα ,,, to
=
a
a
2
więc a = 2h
to b = 2h − h => b = h
podstawiając do wzoru na pole otrzymamy:
( 2h +h)*h = 48 => 3h2 = 48 => h2 = 16
więc h= 4
teraz już prosto: a= 8cm b = 4 cm k = 4√2 cm
dokończ i wyznacz obwód .....