cholerka dziwnei mi tu wychodzi , z sinusem lepiej mi zszło:P
Mefir: Problem z całką :

∫tg
3x dx
10 wrz 13:07
Miś:
Oznczamy s=sin(x) c=cos(x) dc = −s dx
| | s3 | | −s2 | | c2 − 1 | | dc | | dc | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dc = ∫ |
| dc = ∫ |
| − ∫ |
| =
|
| | c3 | | c3 | | c3 | | c | | c3 | |
| | 1 | | 1 | |
= ln I c I + |
| c−2 = ln I cos(x) I + |
| cos−2(x) |
| | 2 | | 2 | |
10 wrz 14:24
mix:
Wynik możesz sprawdzić w tablicy wzorów całek zawierających tangensy.
| | 1 | |
1 + tg2x = |
| , dla cosx≠0
|
| | cos2x | |
| | 1 | |
wyznaczamy ; tg2x = |
| −1
|
| | cos2x | |
| | 1 | | 1 | |
czyli ∫tg3x dx = ∫tgx *( |
| −1) dx = ∫tgx* |
| dx − ∫tgx dx
|
| | cos2x | | cos2x | |
| | dx | |
podstawiasz: tgx = t ... to : |
| = dt
|
| | cos2x | |
więc: ∫tgx dx = − lnIcosxI +C ( powinieneś to wiedzieć)
∫t dt −∫tgx dx =
12t
2 −(−lnIcosxI) +C=
12tg
2x + ln IcosxI +C
∫ tg
3x dx =
12tg
2x + ln IcosxI +C , dla cosx ≠0
10 wrz 15:10
Bogdan:
Pobawmy się trochę tą całką.
Skorzystajmy z:
| | f'(x) | | −sinx | |
1. ∫ |
| dx = ln |f(x)| +C, np.: ∫tgx dx = −∫ |
| dx = −ln |cosx| + C. |
| | f(x) | | cosx | |
2. (tgx)' = tg
2x + 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
∫ tg
3x dx = ∫ (tg
2x + 1 − 1)tgx dx = ∫ (tg
2x + 1)tgx dx − ∫ tgx dx = E
podstawienie: tgx = t ⇒ (tg
2x + 1) dx = dt
| | 1 | |
E = ∫ t dt − (−ln |cosx| + C1) = |
| t2 + C2 + ln |cosx| + C1 = |
| | 2 | |
| | 1 | |
= |
| tg2x + ln |cosx| + C przy cosx ≠ 0 |
| | 2 | |
10 wrz 15:42