rozkład wielomianów na czynniki
syllabi: Rozłóż wielomiany na czynniki:
a) x5+3x4+2x3+3x2+x
b) 3x4−5x3+5x2−5x+2
10 wrz 20:45
Edek: a) x(x4+3x3+2x2+3x)
a pozatym schemat Hornera −−> wielomiany
10 wrz 20:52
syllabi: przepraszam, ale jak już to x(x4+3x3+2x2+3x +1)
umiem wyłączać przed nawias, a schemat Hornera nie wiem na co tu się zda, skoro nie dzielę
przez dwumian...
czy ktoś mi może pomóc?
10 wrz 21:44
Spike: Chwila
10 wrz 21:46
Bogdan:
x(x4 + 3x3 + x2 + x2 + 3x + 1) = x[ x2(x2 + 3x + 1) + (x2 + 3x + 1) } =
= x(x2 + 3x + 1)(x2 + 1) = ...
Można jeszcze x2 + 3x + 1 rozłożyć korzystając z Δ
10 wrz 21:48
Bogdan:
b. podobnie:
3x4 − 5x3 + 5x2 − 5x + 2 = 3x4 − 5x3 + 2x2 + 3x2 − 5x + 2 = ...
10 wrz 21:50
Spike: Zrób tak
x5+3x4+2x3+3x2+x=0
x(x4+3x3+2x2+3x+1)=0
x(x4+3x3+x2+x2+3x+1)
x(x2(x2+3x+1)+(x2+3x+1))=0
x(x2+3x+1)(x2+1)=0
dalej pewnie będziesz już wiedział co robić
10 wrz 21:53