Wariacje bez powtórzeń.
Selene: Wariacje bez powtórzeń.
Do windy zatrzymującej się na 10 piętrach wsiadły 4 osoby. Na ile sposobów osoby te mogą
opuścić windę, jeśli każda z nich wysiada:
a) na innym piętrze
b= na innym piętrze i nikt nie wysiada na 3 ostatnich piętrach
Z góry dzięki za pomoc : )
10 wrz 17:39
Edek: | | 10! | | 7*8*9*10 | |
a) |
| = |
| = 210
|
| | 4!6! | | 24 | |
| | 7! | | 5*6*7 | |
b) |
| = |
| = 35
|
| | 4!3! | | 6 | |
ale nie wiem czy dobrze, niejestem dobry w prawdopodobieństwie i kombinatoryce
10 wrz 17:45
Selene: cóż, mam nadzieję, że dobrze

bo ja też nie za wiele z tego rozumiem

jednakże dziękuje
10 wrz 17:47
10 wrz 17:54
Selene: Ok

thx.
10 wrz 17:56