Sprawdż tożsamość
bolcio: sprawdź tożsamość ctg2 + 2ctg + 1 = 1sin
10 wrz 14:50
bolcio: zacząłem tak
L = cos2sin2 + 2cossin + 1 =
10 wrz 15:00
bolcio: i nie wiem jak dalej
10 wrz 15:02
AS: to co podałeś nie jest tożsamością, w dodatku zapis nie pełny , brak x
| | cosx | |
ctg2x + 2*ctgx + 1 = (ctgx + 1)2 = ( |
| + 1)2 = |
| | sinx | |
| | cosx + sinx | | cos2x + 2*sinx*cosx + sin2x | |
( |
| )2 = |
| = |
| | sinx | | sin2x | |
10 wrz 15:57
Bogdan:
To nie jest tożsamość.
Niech np. α = 45
o, wtedy: ctg45
o = 1, ctg
245
o = 1,
| 1 | | 1 | | √2 | |
| = |
| * |
| = √2. |
| sin45o | | | | √2 | |
1 + 2*1 + 1 ≠
√2
10 wrz 16:05
Bogdan:
Witaj Asie.
10 wrz 16:06
bolcio: Dzięki. Teraz to wydaje się proste. Wszystkie przykłady robione wczesniej były tożsamością
dlatego może przekombinowałem. Za ten x przepraszam, miało być alfa
10 wrz 16:31