proszę o pomoc
joker: rozwiąż równanie:
a) x2+x−1=0
b) x2−x−1=0
10 wrz 18:32
A.: To klasyczne równania kwadratowe.
W obu przykładach: x = (sqrt(5)−1)/2 lub x = (sqrt(5)+1)/2
10 wrz 18:40
Edek: a niech cię kule biją

sprawdż w dziale funkcja kwadratowa na tej stronie , szukaj tam coś o
delcie
Powodzenia !
10 wrz 18:41
A.: Sorki, pomyłka. x = (sqrt(5)−1)/2 lub x = (sqrt(5)+1)/2 dot. przykładu a.
10 wrz 18:41
joker: dzięki

a w takim ktoś mi pomoże bo nie chce mi wyjśc: x
3−2x
2−5x−6=0
10 wrz 18:56
mix:
sprawdź czy dobrze napisałeś?
może tak ma być: x3 + 2x2 −5x −6=0
10 wrz 19:07
Edek: w takim przypadku już nieużywamy delty tylko schematu Hormera , poszukaj w dziale wielomiany
10 wrz 19:12
Edek: ... schematu Hornera
10 wrz 19:13
miki: A. popelniles blad. Poprawny wynik to x = (sqrt(5)−1)/2 lub x = −(sqrt(5)+1)/2
10 wrz 19:21