indukcja
Damian: do ASA
możesz sprawdzić czy kolejnu dowód dobrze napisałem
indukcja na wyraz środkowy ciągu geometrycznego
1.dla n=1
| | q{1−1} | |
a12=a1*q1−1*q*a1* |
| → a12=a12
|
| | q | |
dla n=k
ak
2=ak+1*ak−1
dla n=k+1
ak+1
2=ak+2*ak k+1=k"
ak+1
2=ak"+1*ak"−1
10 wrz 16:55
AS: Przede wszystkim twierdzenie to nie obejmuje wyrazu pierwszego i ostatniego
bo nie ma wyrazu wcześniejszego od a1 i późniejszego od an.
an2 = an−1*an+1
n = 2
a1*a3 = a1*a1*q2 = a12*q2 = (a1*q)2 = a22 prawda
n = k zakładam prawdziwość
ak−1*ak+1 = (ak)2
n = k+1
ak*ak+2 = a1*qk−1*a1*qk+1 = a12*qk−1*qk+1 =
a12*qk−1+k+1 = a12*q2*k = (a1*qk)2 = (ak+1)2
10 wrz 19:34