ciągi-procenty
:-)TO TYLKO JA: Bardzo proszę o jakieś naprowadzenie.Wiem,że to zadanie musi być łatwe,ale mam jakieś zaćmienie
umysłu...

Na lokatę 3−miesięczną o oprocentowaniu 3procent wpłacono 5000zł.Po jakim czasie suma odsetek
wyniesie ponad 200 zł.?Po jakim czasie kwota na lokacie podwoi się?
10 wrz 09:57
:-)TO TYLKO JA: 5200=5000+
3100*5000*n



?
10 wrz 11:38
10 wrz 15:22
:-)TO TYLKO JA: dlaczego się nie da

11 wrz 15:33
Bogdan:
Lokata 3−miesięczna oznacza, że kapitalizacja odsetek jest kwartalna i jest 4 razy w roku.
| | | |
a) 5000*(1 + |
| )4n − 5000 > 200 |
| | 100 | |
n − liczba lat (niekoniecznie n musi być całkowite)
| | | |
b) 10000 = 5000*(1 + |
| )4n |
| | 100 | |
W obu przypadkach trzeba wyznaczyć n.
11 wrz 15:51
:-)TO TYLKO JA: jej... w a)
4034004n>−
330
b)
4034004n=2
ale co dalej
11 wrz 16:01
Bogdan:
Złe obliczenia w a) .
b) dalej to: a
k = b ⇒ k = log
ab
11 wrz 16:06
:-)TO TYLKO JA: b) 4n=log(
403400)
2
4n=162409−16000=2409
n=602,25

?
11 wrz 16:57
:-)TO TYLKO JA: ...to wcale nie jest łatwe

..
11 wrz 17:09
:-)TO TYLKO JA: To może poproszę o sprawdzenie tego:
a)W ciągu geometrycznym (bn) czwarty wyraz jest równy 3,a wyrazy b17
i b25 są jednakowe.Oblicz b100
skoro b17=b25,więc b4=b12
b12=b4*q8
3=3*q8
q=1
a100=3
b)Pierwszy wyraz ciągu geometr.(an) jest równy√7,a jeden z następnych wyrazów tego ciągu
jest równy 0.Oblicz a127
a1=√7
a2=0
q=0,a127=0
11 wrz 17:29
:-)TO TYLKO JA:
11 wrz 17:54
mimi: b)(403400)4n=2
12 wrz 15:27
mimi: ciągi dobrze
12 wrz 15:29
Bogdan:
| | 403 | | 403 | |
log ( |
| )4n > log1,04, |
| = 1,0075 |
| | 400 | | 400 | |
4n*log 1,0075 > log 1,04
| | log 1,04 | |
n > |
| ≈ 1,312 |
| | 4*log 1,0075 | |
1 rok = 12 miesięcy, 12*1,312 = 15,744
| | 15 | | 5 | |
Suma odsetek po 15 miesiącach = |
| roku = |
| roku wynosi: |
| | 12 | | 4 | |
5000 * 1,0075
4*( 5/4) − 5000 = 199,33 zł.
| | 16 | | 4 | |
Suma odsetek po 16 miesiącach = |
| roku = |
| roku wynosi: |
| | 12 | | 3 | |
5000 * 1,0075
4*( 4/3) − 5000 = 203,28 zł.
Lokata jest 3−miesięczna, więc trzeba przyjąć 3−miesięczne okresy rozliczeniowe,
stąd odsetki powyżej 200 zł otrzymamy po upływie pełnych 3−miesięcznych okresów,
czyli po 18 miesiącach.
12 wrz 20:26
Bogdan:
b) 10000 = 5000 * 1,0075
4n ⇒ 2 = 1,0075
4n
Logarytmujemy obustronnie: log 2 = log 1,0075
4n
| | log 2 | |
log 2 = 4n * log 1,0075 ⇒ n = |
| ≈ 22,191 |
| | 4*log 1,0075 | |
0,191 * 12 miesięcy = 2,292, przyjmujemy pełne 3 miesiące.
Odp.: Kwota przekroczy podwójną wartość po upływie 22 lat i 3 miesięcy.
12 wrz 20:34
:-)TO TYLKO JA: Dzięki Bogdanie,sama bym tego nigdy nie zrobiła
13 wrz 13:40