okręgi
janet: Napisz równanie okręgu, którego środkiem jest punkt przecięcia prostych
7x−y−3=0 i 4y−3x=13=0 i do którego należy punkt P=(5,6)
10 wrz 19:32
janet: poprawka: 4y−3x+13=0 zamiast 4y−3x=13=0
10 wrz 19:34
Edek: janet oblicz w jakim punkcie przecinają się te proste, a póżniej jct pomogę
10 wrz 19:38
janet: układ równań? jak tak to wyszło mi x=−1/25 i y=−3 7/25 (nie wiem jak wpisać ułamki, bo
przykłady nie chcą mi się wyświetlić)
10 wrz 19:49
Edek: dobra już jestem, awięc obliczyłeś środek tego okegu S(−0,04 ; −3,28)
podstawiamy do wzoru na okrąg:
(x−a)2 + (y−b)2 = r2 −> szukamy tylko r
(x+0,04)2 + (y+3,28)2 =r2 podstawiamy nasz punkt P=(5,6)
(5+0,04)2 + (6+3,28)2 =r2
(5,04)2 + (9,28)2 =r2
25,4016+86,1184=r2
r2=111,52
Oto nasze równanie okegu:
(x+0,04)2 + (y+3,28)2 = 111,52
10 wrz 20:14
janet: o kurczę, ale proste ; o dzięki! : D
10 wrz 20:17