DO ASA DO ASA DO ASA !!!!!PILNE!!!
zadanko :):

Do ASA
Zaznacz na osi liczbowej zbiór. Czy jest on przedziałem liczbowym?
a) A={x: x należy do N x ≤ 5}
b) B= {x : x należy do C −3<x≤ pierw. 2}
c) C= {x : x należy do R < 10}
d)D={x : x należy do R 6 x ≥pierw. 3}
Proszę o pomoc
i krótkie jego wyjaśnienie
AS:

a) N określa zbiór liczb całkowitych dodatnich tj.1,2,3,4,5,6,7,8,9...
W naszym przykładzie ograniczeniem jest liczba 5 innymi słowy
liczby od 1 do 5 włącznie czyli zbiór {1,2,3,4,5}
b) C określa zbiór wszystkich liczb całkowitych
W naszym przykładzie są to liczby całkowite większe od −3 (czyli −3 nie należy
do zbioru) i mniejsze lub równe od
√2 ≈ 1.41
Są to liczby tworzące zbiór {−2,−1,0,1}
c) liczby rzeczywiste mniejsze od 10 − są to wszystkie liczby całkowite,ułamkowe,
pierwiastki.
Są to wszystkie liczby zawarte w przedziale (−
∞,10)
d) nie rozumiem zapisu R 6 x >