zadanko...
Rudka:

Pomóżcie



Oblicz pole P czworokąta, uwzględniając dane przedstawione na rysunku.
Wynik zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.
10 wrz 19:19
Edek: nierozumiem ... narysuj bardziej dokładniej i napisz również co te "liczby" znaczą, czy to
długość boku, czy pole tego kawałka czworokąta
10 wrz 19:22
Rudka: 4, 5, 7, 8 to długości boków a 53 i 31 to miary kątów
10 wrz 19:26
Edek: Zadanie nie jest trudne tylko trzeba znać 1 wzór
Podzielimy ten czworokąt na 2 trójkąty
P=12*a*b*sinα , a u nas wyglądać to będzie tak
Pczworokąta = P1 + P2 = 12*4*5*sin53o + 12*7*8*sin31o
weż w łapy tablice i zobacz przybliżenia tych wartości kątów i oblicz
10 wrz 19:34