matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
POMOCY!!!!
MIron:
1)w trapezie prostokątnym o polu 24cm2 i kącie ostrym 45` dluzsza przekatna tworzy z podstawami kat alfa taki ze tg = 1/2 . oblicz obwód trapezu
10 wrz 18:05
Jasiek:
h
1
tgα=
=
⇒ b=h
b+h
2
3h
P=
*h= 24 ⇒ h
2
=16 ⇒ h=4
2
Obwód : 4h+h
√
2
= 16+4
√
2
13 paź 22:05