calki
ewel: witam, czy moglby ktos sprawdzic, czy dobrze obliczylam calke z arctgx?
calka = I
arctgx = t
11+x2 dx=dt
dx= (1+x2)dt
It*(1+x2)dt =(1+x2)I12 t2dt = 12(1+x2)*arctg2x
10 wrz 16:25
pomocy: źle
10 wrz 16:30
ewel: 
a moglby mi ktos pomoc w obliczeniu tej calki?
10 wrz 16:31
Bogdan:
Podpowiedź.
∫ 1 * arctgx dx
Przez części:
u = arctgx v' = 1
| | x | | 1 | | 2x | | 1 | |
Uwaga: ∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx = |
| ln (x2 + 1) + C |
| | x2 + 1 | | 2 | | x2 + 1 | | 2 | |
10 wrz 17:20
ewel: dziekuje
10 wrz 17:49
ewel: hmm.. mam tylko jedna watpliwosc, a mianowicie, postepujac zgodnie z wzorem u*v' − Iv*u'dx
wychodz mi cos takiego arctgx
2 −
12 ln (x2 + 1) + C
10 wrz 17:57
Bogdan:
∫ (u * v') = u*v − ∫ (u' * v)
10 wrz 18:06
Bogdan:
| | x | | 1 | |
Odp.: ∫ arctgx dx= x*arctgx − ∫ |
| dx = x*arctgx − |
| ln(x2 + 1) + C |
| | x2 + 1 | | 2 | |
10 wrz 18:07
ewel: ok wszystko jasne, jeszcze raz dziekuje
10 wrz 18:11
ewel: mam jeszcze jedna watpliwosc.. czy dobrze obliczylamI lnx dx
I 1* lnx dx
g'= 1 g= x
I lnxdx = xlnx − I
xx dx = xlnx − x
10 wrz 18:20
AS: Dobrze − by się przekonać o tym wystarczy znaleźć pochodną znalezionej całki.
| | 1 | |
(xlnx − x)' = (x)'*lnx + x*(lnx)' − (x)' = 1*lnx + x* |
| − 1 = |
| | x | |
lnx + 1 − 1 = lnx
11 wrz 10:09
AS: dopisek
Do wyliczonej całki należy dodać jeszcze C (dowolna wartość stała)
11 wrz 11:22