k
Damian: do Ety
mogłabyś sprawdzić czy dobrze napisałem uzasadnienie wzoru na sumę wyrazów ciągu
dla n=1
S1=a1 prawda
dla n=k
dla n=k+1
Sk+1=Sk+ak+1
| | 1−qk | |
Sk+1=a1* |
| +A1*qk−1*q
|
| | 1−q | |
10 wrz 22:22
Damian: zapomniałem dodać BARDZO Proszę o pomoc
10 wrz 22:23
Damian: nie wiem czy jeszcze jesteś Eto. A moze ktoś inny jest w stanie mi pomóc?
10 wrz 23:08
Eta:
Przepraszam ,ąle chwilowo nie było mnie przy komputerze

napiszę tę dowód dokładniej i wyrażniej

spr;
dla n =1
S
1 = a
1 ...zachodzi
założenie indukcyjne
n = k
| | 1 −qk | |
to Sk = a1* |
| dla q≠1
|
| | 1 −q | |
teza indukcyjna:
n = k+1
| | 1 −qk+1 | |
to Sk+1 = a1 * |
|
|
| | 1 −q | |
dowód
| | 1 −qk | |
L= Sk+1 = Sk +ak+1 = a1* |
| + a1*qk=
|
| | 1 −q | |
| | 1−qk +qk(1 −q | | 1 −qk +qk −q*qk | |
=a1 |
| = a1* |
| =
|
| | 1 −q | | 1 −q | |
L=P
wzór jest prawdziwy dla każdego n€N+ i q≠1
10 wrz 23:12
Eta:
Chochlik , oczywiście,
w przedostatnim wierszu w liczniku ma być nawias
1 −qk +qk( 1 −q)
10 wrz 23:16
Damian: dziękuje ślicznie
10 wrz 23:21
Eta:
Miłych snów
10 wrz 23:25