Wariacje bez powtórzeń.
Selene: Wariacje bez powtórzeń.
W loterii fantowej wzięło udział 100 uczniów i każdy z nich kupił 1 ze 10 losów. Wygrane to:
pierwsze miejsce, drugie miejsce, trzecie miejsce. Ile jest możliwych sposobów wylosowania
nagród?
Z góry dzięki za pomoc : )
10 wrz 17:38
Edek: czasem niepowinno być tych losów 100 ?
10 wrz 17:47
Selene: ojej..

najwidoczniej klawisz za lekko przycisnęłam

tak, powinno być 100
10 wrz 17:50
Edek: | 100! | | 98*99*100 | |
| = |
| = 161700 |
| 97!3! | | 6 | |
10 wrz 17:51
Selene: dziękuje
10 wrz 17:52
Edek: | | 100! | |
szlak , źle |
| = 970200 |
| | 97! | |
10 wrz 17:53
Selene: przyjęłam do wiadomości i już poprawiam w zeszycie.
10 wrz 17:54